Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byns tre original inledde byavandring i Kalvsnäs

/
  • BYAORIGINAL. Staffan Berglind ledde sommarens första byavandring i Kalvsnäs. Han tog med besökarna ut i skogen där han berättade om tre olika skogshuggare som kom för att arbeta på orten i början på 50-talet.
FOLKSKYGG. Originalet Gert Linde byggde en egen koja på en kolbotten i skogen där han bodde. Trots att han varken hade almanacka eller klocka klarade han av att hålla reda på vilken dag det var.

En kokade mediciner på myror och mjölk, en annan bodde i en koja på en gammal kolbotten i skogen och den tredje drack på tok för mycket pilsner.

Annons

På årets första byavandring fick originalen Konrad Blom, Gert Linde och Sven Persson stå i centrum. Alla tre var skogshuggare som sökte arbete i Kalvsnäs i början på 50-talet. Deras udda personligheter har gjort dem välkända bland byborna.

Det är en skara på mellan 30 och 40 personer som har slutit upp till årets första byavandring i Torsåker. Temat är Kalvsnäsoriginalens levnadsöden.

I en konvoj med bilar lotsas vi bort från bebyggelsen längs med byvägen och ut i markerna. Guiden Staffan Berglind tar täten.

Mitt ute i granskogen finns resterna av skogshuggare Gert Lindes koja. Egentligen är det mest delar av hans cykel som finns kvar.

Gert Linde som kom från Ockelbo gifte sig, skaffade två barn och flyttade till Stjärnsund.

– Men så en dag lämnade han av okänd anledning familjen och kom cyklandes hit till Kalvsnäs där han sökte jobb hos skogsbonden Olle Johansson, berättar Staffan Berglind.

Till en början var han inhyst hos sin husbonde, men han flyttade snart ut i skogen i stället. Han byggde sig en koja på en kolbotten och levde där utan vare sig armbandsur eller almanacka.

– Min mamma var alltid så förundrad över att han visste vilken dag det var. Han stod och lyssnade på ljudet från vägen. Om det inte hade kommit en enda lastbil på Stjärnsundsvägen på en halv dag då visste han att det förmodligen var söndag och ingen idé att cykla ner till Torsåker för att handla, säger Staffan Berglind.

I ett närliggande skogsskifte bodde en annan inflyttad arbetare, Konrad Blom från Sandviken. Han hade en skogshuggarbarack som på slutet till och med inhyste telefon. Konrad Blom var en innovatör och försökte bland annat uppfinna en vedhämtningsmaskin. Han samlade därför på skrot som han försökte bygga ihop till roboten. Men tillslut gav han upp och började brygga mediciner i stället.

– Han kokade myror i mjölk och tillsatte sedan både svamp och fläsksvål till det, sedan drack han blandningarna och försökte känna efter vad som kändes bättre. Vid ett tillfälle gick han runt i byn och berättade för alla att han gjort en medicin som hjälpte mot människans alla sjukdomar. Han sökte till och med upp en professor på Karolinska institutet i Stockholm och berättade om brygden.

Staffan Berglind berättar fritt och blir ofta personlig. Han är själv Kalvsnäsbo och många av händelserna i hans berättelse är därför självupplevda. En särskilt nära relation hade han till det tredje originalet, Sven Persson.

– Jag var ensambarn och när jag inte hade något att göra var jag över hos Sven. Min mamma var helt förtvivlad, hon trodde väl att jag skulle ta lärdom av hans pilsnerdrickande, säger han och skrattar.

Vad de tre skogshuggarna hade gemensamt mer än att de kom till Kalvsnäs för att söka jobb var just att de alla tre hade sina egenheter. Det gjorde dem till riktiga original som infödda Kalvsnäsbor fortfarande pratar om.

– Men det var aldrig någon som såg ner på de här personerna bara för att de var annorlunda, de var fortfarande en del av samhället. I dag hade de förmodligen blivit inlagda på sjukhus eller i vart fall blivit utstötta.

Mer läsning

Annons