Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Caspian får ingen hjälp av Försäkringskassan – desto mer stöd från vänner och okända

/
  • Ljudet Caspian får till när han drar fingrarna över boken är svårbeskrivlig, kraftig och distinkt.
  • Caspian Harjula.
  • Caspian Harjula är fem år, väger över tjugo kilo men är psykiskt på samma nivå som ett barn som är ett och ett halvt år.

Caspian Harjula, 5 år, är svårt funktionshindrad efter en hjärninfarkt vid födseln. Nu nekas familjen hjälp av Försäkringskassan.
Nu har Hoforsbon Anders Karlsson startat en insamling till familjen.

Annons

Caspian Harjula är fem år, väger över tjugo kilo men är psykiskt på samma nivå som ett barn som är ett och ett halvt år. Familjen blev förra året beviljad assistans 37,25 timmar i veckan av Försäkringskassan (FK). Efter att de till i år ansökt om fler assistanstimmar har FK nu dragit in all hjälp till familjen.

– Caspian har en cp-skada, svårbehandlad epilepsi med dagliga anfall, utvecklingsstörning och autism, men det räcker inte för Försäkringskassan, säger mamma Anita Harjula.

Hofors kommun har beviljat personlig assistans, genomsnitt med 20 timmar och 52 minuter per vecka. Men familjen anser att behovet är mycket större.

– Hofors kommun har nu gett oss en liten frist för att vi ska kunna ge mer information om vad för hjälp och rehabilitering som behövs, säger Anita.

– Han behöver hjälp att äta, bada, borsta tänder och han använder blöja då han inte kan förmedla att han behöver gå på toaletten.

Läs även: Stor okunskap

Familjen har genom assistansjuristerna yrkat på att de behöver 100,47 timmar under skolveckor men FK avslår ansökan om att få fler assistanstimmar. De bedömer att Caspians grundläggande behov inte ens uppgår till 20 i veckan och drog in det.

– Nu är Caspians grundläggande behov enligt Försäkringskassan bara drygt tio timmar i veckan, men han behöver mer hjälp ju äldre han blir, säger mamma Anita.

För att få assistansersättning måste antalet timmar vara minst 20 i veckan.

– Jag förstår inte vad de går på för uppgifter, han får fler och fler diagnoser men ändå drar de in på hjälpen, det är alldeles som de tycker att han har blivit av med funktionshindren.

Farmor Saija har kommit över från Finland för att hjälpa till några veckor. Anita har precis gått igenom en operation och får inte lyfta tungt.

– Jag gör så gott jag kan, säger farmor Saija.

Anita Harjula berättar att stödet de fått från Hoforsbor varit enormt. En kompis till familjen, Anders Karlsson, har startat en namninsamling i protest mot Försäkringskassans beslut.

– Jag är en nära vän till familjen och någonstans måste nedmonteringen av vår välfärd sluta, säger Anders.

– Namnlistan är riktad till Försäkringskassan och beslutsfattarna, när en handläggare utan medicinska kunskaper säger att Caspians problem kommer att växa bort, ja då måste jag göra något.

Anita har fått meddelanden via Facebook bland annat från södra Sverige.

– Okända människor som frågar vad vi behöver för hjälp, de är ju alldeles underbara, säger Anita Harjula.

Läs även: Världens bästa assistent

Läs även: Föräldrarnas ansvar

Mer läsning

Annons