Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefen säger upp alla – inklusive sig själv

/
  • TVINGAD TILL STORVARSEL. Folkets hus-chefen Måns Gustafsson har tvingats varsla de tolv i sin personal om uppsägning, inklusive sig själv. Därmed är hela Folkets hus hotat av nedläggning. Anledningen är att kommunen aviserat att bidraget kan minskas eller helt försvinna nästa år.

Samtliga tolv anställda på Folkets hus i Hofors har varslats om uppsägning. Anledningen är att kommunen har förvarnat om att minska eller helt sluta betala driftbidrag till föreningen.

– Vi är oroliga allihopa för våra anställningar och sedan börjar vi fundera – finns det verkligen inget intresse för ett Folkets hus i Hofors? säger Marina Wiklund som representerar Handels.

Annons

Anledningen till varslet av all personal på Folkets hus i Hofors är bland annat ovissheten om kommunens fortsatta bidrag. Föreningen får varje år 1,5 miljoner kronor i kommunalt stöd.

– Jag vill inte vara den som lägger ner Folkets hus, men ekonomin ser ut som den gör i det här landet och jag kan inte påverka det, säger Måns Gustafsson som sedan ett par år tillbaka är chef för Folkets hus.

För 2007 gjorde man en förlust med en halv miljon kronor, medan det förra året gav en vinst på 270 000 kronor. Men trots omsättningen på ungefär 7 miljoner kronor är det kommunala stödet som håller verksamheten flytande.

– När styrelsen och jag fick beskedet om eventuellt indragning av bidraget beslutade vi om varsel direkt. Vi måste vara beredda, säger Måns Gustafsson.

Folkets hus har under lång tid även haft en fritidsgård på uppdrag av kommunen. Men det är inte säkert att föreningen får verksamheten i framtiden.

Samtidigt finns en ovisshet kring var Kulturskolan ska husera framöver och till följd av lågkonjunkturen har dessutom antalet konferenser minskat under året.

– Kanske drar de in hela bidraget och all verksamhet från oss, kanske bara halva bidraget. Det är en stor ovetskap, säger Marina Wiklund.

Det finns inga som helst marginaler och risken är att hela Folkets hus i Hofors går i graven.

– Om kommunfullmäktiges beslut blir negativt 16 november, då finns det inte pengar att betala löner under hela uppsägningstiden, säger Måns Gustafsson.

Samtidigt har personalen som jobbar börjat fundera – tycker Hoforsborna verkligen inte att de behöver oss?

Det är dock något som chefen är säker på.

– Folkets hus har betydelse i Hofors och jag tror att det skulle vara helt förödande för samhället om det lades ner. Det här huset har funnits sedan 1909. Det finns både tradition och behov av en samlingsplats, det är ett fantastiskt hus och det vore beklagligt, säger Måns Gustafsson.

Mer läsning

Annons