Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockbesked i Hofors – måste betala 7 miljoner

Hofors kommun tvingas betala in 7 miljoner kronor i utjämningssystemet för LSS-kostnader. Inbetalningen går via staten till andra kommuner som har höga kostnader för stöd och särskild service åt funktionshindrade.
Beloppet motsvarar det underskott som socialnämnden ser ut att få i år.

Annons

Trots att flera verksamheter i Hofors kommun har svårt att balansera utgifter mot intäkter i år tvingas kommunen betala 7 miljoner kronor till staten. Orsaken är att andra kommuner i landet ska kunna täcka sina kostnader för verksamheter som styrs av lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade, LSS.

Fördelar till andra

Staten fördelar sedan om pengarna och betalar ut dem som statsbidrag åt andra kommuner. Systemet är reglerat i lag och Hofors måste betala in pengarna.

Beskedet föll ned som en bomb förra veckan och budgetberedningen har nu ännu större skäl att vända och vrida på varenda krona och nedskärningar inom kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg rycker nu allt närmare.

Straffas

Förklaringen till att en liten kommun som Hofors måste betala in ett så stort belopp är att socialförvaltningen har lyckats hålla nere kostnaderna inom sin egen LSS-verksamhet. Lite tillspetsat kan man säga att Hofors kommun straffas för att man är skötsam.

Beloppet på 7 miljoner kronor motsvarar det underskott som socialnämnden ser ut att dra på sig i år.

Kommunstyrelsen ordförande Marie-Louise Dangardt, s, är upprörd och tycker utjämningssystemet är fruktansvärt.

– Det är som om vi drar en lott varje höst. Vi vet ingenting om hur landets övriga kommuner har skött sig. Jag hoppas verkligen att systemet avskaffas, säger hon.

 

Är ni inte rädda för att kvaliteten på LSS-verksamheten som Hofors kommun bedriver är för låg?

 

– Nej, det är vi inte, svarar Marie-Louise Dangardt resolut.

Sandviken betalar mest

Gävle kommun som har 93 000 invånare betalar däremot endast in 6,7 miljoner kronor.

Sandviken ligger dock högre än både Hofors och Gävle och ska enligt beräkningarna betala in 14 miljoner kronor, men har en befolkningssiffra på 36 700 invånare som ska jämföras med Hofors siffra på 9 994.

Låter kostnaden stiga

Det är ännu inte fastställt om Hofors ska betala in 7 miljoner, eftersom året ännu inte är slut.

Ett resonemang som nu förs inom kommunhusets väggar är att låta kostnaderna stiga och på så sätt komma undan med ett lägre belopp än 7 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons