Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ciao, bella Svezia!

/
  • PÅ CYKEL. Det Italienska paret Giovani och Paula Rigo tycker om att cykla när de är i Sverige. Från vänster: Giovani Rigo, Ido Poloni och Paula Rigo.
  • FAMILJEN SAMLAD. Familjen Bressan njuter av varje tillfälle de får vid huset i Robertsholm. Frv. Elena, Massimo Tonello, Ido Poloni, Maria-Rosa och Claudio Bressan.
  • I STUGAN. Frv: Paula och Giovani Rigo och Ido Poloni.
  • STOLT PLOCKARE. Claudio Bressan har plockat mycket svamp. Här med dottern Elena.

Sju Italienska familjer har något gemensamt. Allihop har köpt hus i Robertsholm utanför Hofors.

Varför? För att de älskar Sverige, lugnet och närheten till naturen.

Annons

Italienaren Ido Poloni som bor permanent i Hofors känner dem alla och är lite spindel i nätet.

– Det är jag som hjälpt dem att hitta hus här och jag sköter även om husen när de åker tillbaka till Italien efter semestrarna, säger Ido Poloni.

En svart större hund och en lite mindre kommer springande emot oss när vi går upp längs grusgången till det röda huset i Robertsholm.

Här tillbringar familjen Bressan med mamma Maria-Rosa, pappa Claudio, och en av de två döttrarna Elena och pojkvännen Massimo Tonello sina semestrar och ledigheter.

De köpte huset 1994 genom kontakter med Ido Poloni. Under övriga delen av året bor de i en liten by i norra delen av Italien som heter Dueville, vilket betyder två villor på italienska.

Familjen Bressan driver ett familjeföretag tillsammans inom modebranschen hemma i Italien. De berättar att de köpte huset här för att det var så billigt till skillnad från Italien och framförallt var det alla nya upplevelser. Som den svenska maten eller närheten till naturen.

– Vi reste hit redan i början av 90-talet och då var det Ido som presenterade oss för Hofors. Vi blev helt förälskade och visste direkt att vi ville bo här.

– Det är närheten till naturen, havet och lugnet här som är så annorlunda i jämförelse med Italien och klimatomväxlingen är mycket bättre här. I Italien är det fruktansvärt varmt just nu, säger Maria-Rosa.

Pappa Claudio visar upp en korg full med svamp som han plockat och på köksbänken i köket står det flera burkar fulla med nytillverkad blåbärssylt.

– Vi älskar att plocka blåbär och svamp när vi är här för det finns i så stora mängder. I Italien har vi mer människor än vad det finns svamp och i Sverige har ni mer svamp än människor, säger Claudio och skrattar.

Det pensionerade Italienska paret Giovani och Paula Rigo bor på en annan gata i Robertsholm. De kommer från staden Marastica i Italien och flyttade hit 1996 eftersom de kände Ido Polonis bror.

– Vi är här väldigt ofta och när vi åker hit brukar vi ta bilen från Italien och köra upp till Hofors, då kan man samtidigt se och uppleva annat på vägen.

– Loppmarknader är något vi fallit för som det inte finns så mycket av hemma i Italien. Så vi brukar alltid göra lite fynd när vi är här, säger Giovani Rigo glatt och pekar på en hylla med två dalahästar.

Mer läsning

Annons