Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig flextrafik kan tvinga dem att flytta

/
  • VÄNTAR PÅ BUSSEN. Roberth Sandberg, Anita Karlsson och Siri Sandberg är nyinflyttade i Bodås. De hade förväntat sig en fungerande flextrafik, precis som när de bodde i Gästrike-Hammarby, men Hofors kommun ger en sämre service än Sandvikens kommun.

De är nyinflyttade till Hofors, men på grund av icke fungerande flextrafik kan de tvingas härifrån igen. Trots att de stortrivs i lantidyllen Bodås.

– Jag blir helt isolerad här, på kvällar och helger kommer jag ingenstans, säger Anita Karlsson som inte har någon egen bil.

Annons

De tillhör en mycket eftertraktad grupp Hoforsbor, Siri Sandberg med sonen Roberth Sandberg och Anita Karlsson är nyinflyttade till kommunen. Det var i våras som flyttlasset gick för de två familjerna och de stortrivs i Bodås. Men redan nu kan de alltså tvingas flytta härifrån igen.

Eftersom de inte har bil och det inte finns någon fungerande kollektivtrafik blir de helt isolerade. De tog för givet att flextrafiken skulle vara lika bra som i Gästrike-Hammarby, där de bodde tidigare – men det visade sig inte stämma.

Isolerade på helgen

– Vi förstår inte hur det kan vara så mycket sämre här, det borde fungera på samma vis, säger Siri Sandberg.

Det är kommunerna som beställer av X-trafik och också betalar den, därför ser det olika ut. Hofors har bestämt att flex-trafiken ska gälla dagtid, på vardagar och att den måste beställas senast klockan åtta kvällen innan. Bodåsbor utan bil blir på så vis helt isolerade på helgerna och inte heller kan de ta sig till och från jobbet på tidiga morgnar och kvällar.

Sandvikens kommun satsar mer och därför är servicen i Gästrike-Hammarby bättre, med både helg och kvällstrafik. Där räcker det dessutom att beställa resan som sker med vanlig taxi två timmar i förväg.

Gäller inte för besökare

– Vi fick sitta här ute på midsommar, vi kom ingen vart. Nu i veckan prövade vi att gå in till Torsåker, det tar två timmar enkel väg, säger Siri Sandberg.

Anita Karlsson håller med, hon känner sig instängd och saknar vännerna som hon inte kan besöka och som inte kan besöka henne eftersom flextrafiken inte gäller för besökare. Nu har hon bestämt sig för att flytta tillbaka till Sandviken, bara några månader efter det att flyttlasset gick åt andra hållet.

– Det är jättefina och stora lägenheter här och fin miljö, men det känns ruskigt att sitta här och veta att jag inte kommer härifrån. Och hur ska jag veta redan kvällen innan vad jag vill göra dagen därpå, tänkt om det blir jättedåligt väder.

Handlar om kostnader

Kommunalrådet som är politiskt ansvarig för trafikbeställningen uppmuntrar Bodåsborna att skriva ett medborgarförslag.

– Men det handlar förstås om kostnader och jag är glad att vi kan erbjuda någon flextrafik alls, säger Marie-Louise Dangardt (s).

Mer läsning

Annons