Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt pålästa ledamöter i budgetberedningen

Alf Persson, m, gick med på en skattehöjning på 75 öre. Det visar protokollet från budgetberedningens sammanträde 14 oktober. Han visste inte att han kunde reservera sig mot beslut. Men enligt budgetberedningens reglemente framgår att en ledamot har rätt att göra det.

Annons

Det stormar kring skattehöjningen på 75 öre i Hofors kommun. Enligt kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Dangradt, s, var samtliga ledamöter i budgetberedningen överens om en skattehöjning vid sammanträdet 14 oktober.

Alf Persson, m, har för Arbetarbladet uppgett att han varken kunde säga ja eller nej till en skattehöjning innan han hade diskuterat frågan med sina partikamrater och övriga ledamöter som sitter kommunstyrelsen för allianspartierna.

Men enligt protokollet från budgetberedningens sammanträde sa Alf Persson i själva verket ja till en skattehöjning när han inte reserverade sig mot beslutet. Budgetberedningens arbete styrs av ett reglemente och av detta framgår att ledamöterna har rätt att reservera sig.

– Ja, då har jag gjort fel, men majoriteten får ställa in sig på att det finns en opposition i Hofors, säger han.

Marie-Louise Dangardt, s, påpekar att hon och de övriga ledamöterna i majoriteten klargjorde för Alf Persson och Kent Olsson, som företräder Folkhemmet i Hofors och Torsåker, vad budgetberedningen skulle fatta beslut om.

Kent Olsson anser att majoriteten borde ha talat om att ledamöter i budgetberedningen kan reservera sig mot beslut. Han är dock inte främmande inför en skattehöjning.

Budgetberedningens möte 5 november ska hållas trots den turbulens som uppstått. Alliansen, det vill säga m, c, fp och kd, har dock bildat en grupp som ska ta fram en skuggbudget. Konsekvensen är att budgetberedningens roll i dagsläget är överspelad. I fortsättningen får majoriteten och oppositionen sitta på varsin kammare och ta fram budgetförslag.

24 november fattar kommunstyrelsen beslut om ett förslag om nästa års budget och samma dag fattar kommunfullmäktige beslut om skattehöjningen.

Förslaget till budget tar kommunfullmäktige ställning till 15 december.

Mer läsning

Annons