Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför fick björnungen inte leva vidare

Reaktionerna på den avlivade björnungen som lunkade runt bland villorna och på förskolan i Robertsholm är många. Filip Blecket från Sandviken är en av dem som undrar varför den inte fick leva vidare i en djurpark.

Annons

Det var på onsdagsförmiddagen som en ensam björnunge strosade runt i Robertsholm i norra Hofors. De Hoforsbor som såg den beskriver honom som orädd. Björnen passerade till och med alldeles utanför fönstret på förskolan. Barnen som fick se den blev helt till sig.

Men djurpolis Hans-Olov Sundström tog ett snabbt beslut om avlivning och bara några timmar senare var skyddsjakten avslutad.

Många frågande

Nu ställer sig många frågan varför den söta björnungen måste dö. De tycker att en ensam liten unge inte borde utgöra någon fara. Och varför kunde den inte transporteras till en djurpark?

Sandvikenbon Filip Blecket hörde av sig till tidningen med sina funderingar.

– Finns det verkligen inget zoo som kunde ta hand om den? Att skjuta den lilla björnen är ju som att skjuta en människa. Och vad kunde den lilla göra, den kan ju inte vara farligare än en hund.

Ingen samhällsfara

Björnforskaren Sven Brunberg håller med om att en liten björnunge absolut inte utgör någon samhällsfara.

– Den är nästan hur snäll som helst. Problemet är att den måste få mat och det är inte bra om den lär sig leva på människoföda. Det räcker med att den blir 1,5 år gammal så är den nog så otrevlig för oss människor.

Att transportera en björnunge till en djurpark är fullt möjligt rent tekniskt, menar han. Men hur det skulle fungera att föda upp en viltfödd unge i en djurpark är inget som han och hans forskarkollegor har studerat.

– Därför har jag svårt att uttala mig om det skulle fungera eller inte.

Hörde sig för

Djurpolisen Hans-Olov Sundström försökte ta kontakt med Djurparksföreningen, utan resultat. Han vet nu att det inte finns någon anmälan om djurparker som behöver nya björnungar. Han hörde sig också för med Naturvårdsverket innan han tog beslut om avlivning.

– Vi har inget stöd för att fånga in rovdjur och här behövdes det tas ett snabbt beslut.

Svälter ihjäl

– Det ska gå fort, det här är en stackars björnunge som vi vet kommer att svälta ihjäl och den blir bara stressad av att fara runt i ett samhälle, fortsätter han.

Och även en årsunge som hittas ute i det fria avlivas den här tiden på året.

– Ja, den måste ha di för att klara sig. Forskarna som jag är varit i kontakt med gör bedömningen att de björnar som fötts i år klarar själva sig först från mitten på juli, när blåbären är klara. Då kan den ta upp näringen i blåbären, men det blir ingen stor björn inte, säger Hans-Olov Sundström.

AVLIVAD. Den här björnungen strosade omkring bland villorna. Det var personalen på förskolan som kontaktade länsstyrelsen sedan björnen vistats alldeles utanför förskolan en hela förmiddagen. Djurpolisen tog sedan ett snabbt beslut om avlivning.

Mer läsning

Annons