Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får inte träffa försäkringsläkaren

/
  • Misstrodda. Kjell Fagerlund och Linda Gustafsson blev nyligen utförsäkrade av Försäkringskassan. De har förgäves försökt få kontakt med försäkringsläkarna som granskat de underlag som Försäkringskassan baserar sina beslut på.

Kjell Fagerlind och Linda Gustafsson blev nyligen utförsäkrade av Försäkringskassan. De har förgäves försökt att nå försäkringsläkarna.


Nu har de tröttnat på läkare som inte står upp för sina bedömningar.


– Försäkringskassans läkare avgör människors framtid. Men de gömmer sig bakom myndighetens fasad, säger Kjell Fagerlund.

Annons

Kjell Fagerlund drabbades av en djup depression för fem år sedan.

Han har inte orkat ta sig tillbaka till arbetslivet och hans husläkare bedömer att han inte kan arbeta längre.

För en tid sedan meddelade Försäkringskassan att han blivit utförsäkrad och hänvisade honom till socialförvaltningen i Hofors kommun.

Försäkringsläkaren, eller den medicinske rådgivaren som det formellt heter, bedömer att Kjell Fagerlund kan arbeta.

Kjell Fagerlund vill tala med försäkringsläkaren. Men systemet bygger på försäkringsläkarna aldrig ska träffa försäkringstagare. Detta eftersom läkarens objektivitet kan påverkas om ett band uppstår mellan dem.

– Läkaren avgör min framtid genom läsa genom några A4-sidor, men han ska kunna stå för det också, säger han.

Raimo Pärssinen, s-ledare i Gävleborg, tycker försäkringsläkarna har fått för mycket att säga till om och är kritisk mot förändringarna i socialförsäkringen som infördes 1 juli i år.

– Det är nu vi börjar se konsekvenserna och vi möter dem som inte orkar, säger han.

Linda Gustafsson befinner sig i en liknande situation som Kjell Fagerlund. Hon fick en stroke för åtta år sedan. Strax efter det blev hon gravid och medicinen hon fick kunde vara skadlig för barnet.

– Jag kände en enorm press och stress och hamnade i en djup depression, fick yrsel och koncentrationssvårigheter. Nu anser Försäkringskassan att jag kan arbeta igen. Men arbetsförmedlingen tycker att jag är för sjuk, säger hon.

Trots upprepade försök har hon inte fått tag på försäkringsläkaren.

Linda Gustafsson hade ordnat en praktikplats men det godtar inte Försäkringskassan och nu vet hon inte hur hon ska bära sig åt.

– Två timmars arbete om dagen är vad jag orkar och jag känner mig avundsjuk på människor som går till jobbet varje dag, säger hon.

Både Kjell Fagerlund och Linda Gustafsson upplever att de betraktas som fuskare av myndigheterna.

– Det är kränkande, jag har gjort rätt för mig hela mitt liv. Nu går jag med självmordstankar, säger Kjell Fagerlund.

Eva Alner Liljedahl, områdeschef för Försäkringskassan i Gästrikland, betonar att det är handläggarna som fattar besluten.

– De medicinska rådgivarna bedömer bara det underlag som finns och träffar aldrig försäkringstagarna. Det är handläggaren som avgör vilket underlag som ska granskas. Men det handlar inte om att rådgivarna ska överpröva vad behandlande läkarna har gjort för bedömningar, utan de ska tolka det som är skrivet, säger hon.

Mer läsning

Annons