Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dement fick sitta i fyllecell

En 79-årig dement man från Hofors fick tillbringa fem timmar i fyllecell i Sandviken. Mannens son är nu mycket kritisk till polisens agerande.

- Vad hade hänt om de släppt ut pappa i Sandviken mitt i natten?

Annons


Det var på fredag eftermiddag vid halv fem som polisen fick syn på en äldre man på en parkbänk utanför Folkets hus i Hofors. Han hade en ölburk i handen och sluddrade när han pratade. Polisen beslutade sig för att ta med mannen till polisstationen i Sandviken för tillnyktring.
Två timmar senare fick mannens son ett SMS från en upprörd person som sett två civilklädda poliser föra iväg pappan. I meddelandet stod det att hans pappa fanns hos polisen i Sandviken.
-Pappa är dement, halvblind och har balanssvårigheter. Men han vet var jag bor och vad jag heter, hade polisen frågat honom hade han berättat, säger mannens son.
Sonen tog kontakt med polisen som kunde berätta att de hade pappan i förvar.
-Jag berättade att han var dement, då lät de förvånade.
Sonen och hans syster körde de tre milen till Sandviken för att hämta ut pappan. Han var då förvirrad och enligt sonen var han inte alkoholpåverkad utan mest ledsen. Klockan var då ungefär tio på kvällen.
Tanken var att mannen skulle släppas efter sex till åtta timmars tillnyktring, men eftersom sonen hann hämta ut pappan så behövde han inte stanna så länge.
-Det känns inte alls bra att de sätter dementa 79-åringar i fyllecell. Vad hade hänt om inte jag fått reda på att han var där? Hade de släppt ut honom på gatan i Sandviken då? säger sonen.
Men polisen säger att de i så fall hade sett till att mannen fått skjuts hem. Att han var dement var ingenting som de uppmärksammat. Polisen hävdar att mannen inte kunde stå ordentligt och luktade alkohol.
-Han var en fara för sig själv, och då är det bäst för personen att vi tar om hand om honom. Handlar det om en tonåring kör vi förstås hem personen till sina föräldrar, men i det här fallet talar vi om en myndig man, säger vakthavande befäl Johan Fredriksson på Gävlepolisen.

Madelene Linderstam

Mer läsning

Annons