Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras reseersättning äts upp av landstingets avgift

/
  • Till och från bostaden i Hofors och sjukhuset i Gävle är det elva mil. Men för det får paret bara några kronor i reseersättning av landstinget.
  • Cirsten har ett stort stöd i sambon:
  • I november förra året flyttade Christer Allström och Cirsten Svensson till Hofors. Bara några månader senare fick Cirsten diagnosen bröstcancer. Till behandlingarna kör de bil men trots att hon är berättigad reseersättning så återstår det inte många kronor efter landstingets avgift.
  • I november förra året flyttade Christer Allström och Cirsten Svensson till Hofors. Bara några månader senare fick Cirsten diagnosen bröstcancer. Till behandlingarna kör de bil men trots att hon är berättigad reseersättning så återstår det inte många kronor efter landstingets avgift.
  • Landstinget föredrar att patienter åker kollektivtrafik till och från sjukhusbesöken och låter det därför vara gratis. Men för Cirsten är det en omöjlighet att åka buss eller tåg då hon mår mycket dåligt efter cellgiftsbehandlingarna. Istället får de själva stå för största delen av resekostnaden som blir med bil.

Flera gånger i månaden tvingas Cirsten Svensson åka från Hofors till Gävle sjukhus för att få vård för sin bröstcancer. En sträcka på elva mil tur och retur. Men trots att hon är berättigad reseersättning äts den upp av landstingets avgift.

Annons

– Det blir inga pengar kvar. Det är jobbigt nog att gå och må dåligt och nu påverkar det ekonomin också, säger Cirsten Svensson och suckar.

Sedan i januari har Cirsten fått cellgiftsbehandling en gång var tredje vecka. Däremellan är det ofta läkarbesök och till hösten väntar en period av strålning fem dagar i veckan.

Precis som Cirsten så finns det många som ofta är i behov av att transportera sig mellan hemmet och sjukvården. Landstinget Gävleborg erbjuder patienter en reseersättning - men bara för det billigaste färdsättet.

I första hand rekommenderar landstinget att en sjukresa ska göras med linjelagda sjukhusbussar eller allmän kollektivtrafik, vilket är gratis. Men för patienter som Cirsten går det inte att åka kollektivt. Efter en behandling mår hon ofta väldigt dåligt och därför måste hon bli skjutsad i bil av sambon Christer Allström.

För de som måste köra bil ger landstinget en ersättning på tolv kronor milen, men då dras en avgift av på 60 kronor per sträcka.

I Cirstens och Christers fall återstår då bara några få kronor av reseersättningen. Men inte ens de pengarna får paret då landstinget inte betalar ut summor under 100 kronor.

– Det som är mest irriterade är att min fru ska straffas för att hon är så pass sjuk, hade hon varit friskare hade hon tagit bussen. Det är så väldigt orättvist, säger Christer Allström.

2008 höjde landstinget egenavgiften för färd med privat bil från 40 till 60 kronor eftersom resorna ökat och därmed också kostnaderna.

– En tanke med det var att hålla igen resekostnaderna och styra över till ett mer kollektivt resande. Vi har kunnat använda pengarna till själva hälso- och sjukvården istället för att betala ut resor, säger sjukvårdslandstingsrådet Tommy Berger (S).

Alla kan inte åka kollektivt - hur ser du på att patienter tycker att systemet är orättvist?

– Jag känner igen den typen av synpunkter. Jag tycker inte att man ska se det som ett straff, men visst får det en viss effekt om man inte har samma möjligheter. Ska man utforma regler precis lika för alla blir det svårt att få till det, säger Tommy Berger.

Mer läsning

Annons