Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsolycka på Ovako

En 48-årig man från Gävle dog under sitt arbete vid Ovako i Hofors under onsdagen.

Mannen var inhyrd från Vattenfall för att utföra ett servicearbete när han fick ström genom kroppen och dog.

Annons

Händelsen inträffade strax före klockan tio på onsdagsförmiddagen. Den 48-åriga mannen från Gävle var inhyrd av Ovako från Vattenfall för att utföra ett vanligt servicearbete inom el på Stålverket vid Ovako. Av oklara anledningar kom mannen i kontakt med en högspänningsledning under arbetets gång och fick ström genom kroppen. Han var okontaktbar och andades inte när larmet kom till SOS. Han skickades med ambulans till Gävle sjukhus där han avled av sina skador.
En krisgrupp på Ovako tillkallades strax efter händelsen och en utredning påbörjades om hur olyckan kunde inträffa. Man ville inte lämna några kommentarer under onsdagen om händelsen.
Vattenfall som mannen var anställd av skulle påbörja sin utredning om olyckan under torsdagen.
– Det är en otroligt tragisk olycka och våra tankar går i dag till mannens anhöriga, sade Magnus Hasselgren, kommunikatör vid Vattenfall AB.
Hur olyckan kunde inträffa och vilka det är som bär ansvaret för den var under onsdagen oklart. Vid Arbetsmiljöverket, som arbetar för att minska olyckor vid arbetsplatser, kunde man bara konstatera att svaret på de frågorna först kan fås när utredningen från miljöåklagaren är klar.
– När det är inhyrd personal som skadas kan båda företagen ha en del i olyckan. Men det är för tidigt att säga om det verkligen är så innan utredningen är klar, sade Catarina Edgar, pressekreterare vid Arbetsmiljöverket.
Platsen för olyckan var under onsdagen avspärrad och miljöåklagaren i Österstund kontaktades av förundersökningsledaren vid polisen.

Johanna Nyman

Mer läsning

Annons