Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dom mot Eklund i slutet av september

/

Leif Silbersky fick som han ville - Anders Eklunds psykiska hälsa ska undersöka igen innan det rätten bestämmer om han ska få livstids fängelse eller sluten psykiatrisk vård. Det betyder att domen kommer först i september.

Annons

Innan rättegången ajournerades på onsdagseftermiddagen gjorde Englas mamma Carina Höglund ett kraftfullt utfall mot Eklund och Leif Silbersky höll ett mycket känslomässigt slutanförande.

När det blev Carina Höglunds tur att tala fick hon först inte fram ett ord. När hon samlat sig en minut inledde hon med kritik mot massmedia.
- Ni har ingen pressetik alls när ni fortsätter att publicera hemska detaljer om Englas död som ni vet att barn som inte kan bearbeta informationen läser.
Sen vände hon sig till Anders Eklund. Hela hennes tal kan ni höra genom att klicka på länken till ljudfilen nedan.
- Anders, sa hon sedan.
Under den korta konstpausen hördes ett svagt "ja" från Eklund.
- Dig borde staten ha tagit hand om för länge sedan, fortsatte hon sedan.
Carina Höglund angrep sedan både neddragningarna av resurser för vård av psykiskt sjuka och allt för korta straff för våldtäkter.
Sedan vände hon sig till Eklund igen och liknade honom vid ett monster. Hon anklagade honom också för att ljuga och för att han smart och medvetet bara erkänner det som han överbevisats om.
- Jag tror att du medvetet följde efter Engla med uppsåt att våldta och döda henne.
Hon la också till att hon själv räknat ut från brottsutredningens tidsschema att det sexuella övergreppet mot Engla pågick i 18 minuter.
Därefter var det Leif Silberskys tur. Hans ord riktade sig till de anhöriga.

-Det går aldrig att försvara när någon dödar ett barn, sade han.

Sedan citerade han slutorden i Stig Dagermans roman "Att döda ett barn": Så obärmhärtigt är livet för den som dödat ett barn att allting efteråt är försent.

-Jag har försökt hitta ord för att lindra sorgen för familjen och jag är ganska bra på att hitta ord, men den här gången har jag inte lyckats, fortsatte Silbersky.

-Det är den onda delen av Anders Eklund som förtjänar allt vårt förakt. Sedan är det psykiatrins sak att ta död på det onda och ta fram den goda Anders, avslutade han.

Rätten beslutade, efter slutpläderingen, att även Socialstyrelsens rättsliga råd ska pröva Anders Eklund psykiska hälsa. Det innebär att domen kommer att dröja till i september.

Mer läsning

Annons