Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms till fängelse för att ha ljugit

En 45-årig Hoforsbo ska avtjäna sex månader i fängelse för att ha ljugit i domstol.

Anledningen var att skydda en misstänkt.

Annons

Efter en grov misshandel av en man i Hofors i augusti 2009 kallades 45-åringen som vittne vid en rättegång i Gävle tingsrätt året därpå, där en annan Hoforsbo stod åtalad för misshandeln.

Under vittnesförhöret sade 45-åringen, som vittnade under ed, att han varit i den misshandelsmisstänktes bostad den aktuella kvällen och natten och gav honom därmed alibi som innebar att den misstänkte inte skulle ha kunnat utföra misshandeln.

Utifrån annan bevisning under förhandlingen kunde tingsrätten konstatera att han ljugit för att skydda den misstänkte. 45-åringen åtalades därför för mened och tingsrätten dömde honom mot sitt nekande till sex månaders fängelse. I domen skriver rätten att mened är ett sådant brott att den misstänkte bör dömas till fängelse.

Domen överklagades och hovrätten gör nu samma bedömning och fastställer straffet på sex månader och understryker att ”mened innebär att respekten för rättsväsendet nonchaleras och får effekter för möjligheterna att upprätthålla ett effektivt och tillförlitligt rättssystem”.

Mer läsning

Annons