Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatik att vänta på kommunfullmäktige

/
  • Enligt Eons senaste förslag kan Tjärnäs vindkraftpark se ut så här enligt ett montage.
  • Här syns några vindkraftverk i bakgrunden i bebyggelsen.

Måndagens kommunfullmäktige tar upp tunga frågor. Vindkraftsparken i Tjärnäs kräver dessutom ett extrainsatt möte tidigare på dagen.

Annons

Vårens sista kommunfullmäktige kan bli ett av de mest dramatiska. Under flera år har frågan om Eon ska få bygga vindkraftparken Tjärnäs, stötts och blötts. I april lade Eon fram ett nytt förslag om att halvera parken från 27 till 15 vindkraftverk.

Eon själva bedömer att parken därmed kommer att producera hälften så mycket elektricitet, men hävdar att den fortfarande är värd att genomföra.

I det nya förslaget valde Eon även att öka avståndet till de planerade verken till 1300 meter från närmaste bostad.

Socialdemokraternas medlemmar diskuterade förslaget på ett medlemsmöte 11 maj.

Oppositionen var skeptisk till förslaget medan Vänsterpartiet ville ge sitt bifall. Socialdemokraterna ville inte rösta om det.

Men ett beslut av kommunens inställning till det Eons förslag, tas av kommunstyrelsen under ett extrainsatt möte som hålls innan kommunfullmäktigemötet samma kväll, 18 maj.

På samma extrainsatta kommunstyrelsemöte på måndag ska även frågan med ny gemensam samhällsbyggnadsnämnd i västra Gästrikland tas upp. Förslaget handlar om att Sandviken, Hofors och Ockelbo ska ha en gemensam nämnd för samhällsbyggnadsfrågor. Enligt Hofors kommun har redan ett 60-tal kommuner i Sverige redan liknande samarbeten.

Arbetarbladet har tidigare berättat om planerna som till stor del beror på svårigheten att hitta kompetent personal.

Om den nya nämnden går igenom bildas den från och med 1 januari 2016.

Andra ärenden som väntas vålla debatt är medborgarförslaget om att ge ersättning till förskolan Rävlyan i Hofors. Flera föräldrar har skrivit medborgarförslag på samma ämne. Enligt föräldrarna har personalen kämpat i fem år utan ersättning från kommunen och tänker nu lägga ned verksamheten. Men det är oklart om kommunfullmäktige hinner behandla ärendet på måndag - det riskerar att skjutas fram tills efter sommaren.

Mer läsning

Annons