Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egenvård lindrar långvariga besvär

/
  • LÄRA SIG ANDAS. Genom att patienterna får lära sig andning och tanketekniker har de blivit avslappnade i situationer där smärtan i vanliga fall kan bli som värst.
  • Chatarina Gustavsson.

Patienter som själva lär sig att behandla sin långvariga smärta mår bättre än de som inte gör det.

Det bevisar sjukgymnasten Chatarina Gustavsson i en avhandling som nu ligger till grund för ett nytt arbetssätt i Landstinget Dalarna.

Annons

I sitt arbete som sjukgymnast träffar Chatarina Gustavsson, som är född och uppvuxen i Hofors, människor som lider av långvarig och obotlig smärta i nacken.

En stark drivkraft till att hjälpa dessa människor fick Chatarina att 2004 börja forska i hur patienternas smärta kan lindras med hjälp av egenvård.

Avslappning

Resultatet av undersökningen presenterar hon nu i sin avhandling som bevisar att med avslappningstekniker kan patienter med långvarig smärta leva i stort sett normalt.

– Det finns de patienter som har svåra smärtor i nacken som ändå har kunnat sitta en hel arbetsdag framför en dator tack vare att de lärt sig rätt avslappningstekniker, säger Chatarina Gustavsson.

Andningen viktig

Genom att patienterna får lära sig andning och olika tanketekniker har de blivit avslappnade i situationer där smärtan i vanliga fall kan bli som värst. Men den bygger också på att patienterna skaffar sig den kunskap de behöver för att bli expert på den egna smärtan. Följderna har blivit att smärtan minskar.

– Det är stor skillnad mellan att lyssna på en avslappnings-cd på en behandlingsbrits hos sjukgymnasten en gång i veckan och att använda avslappningstekniken många gånger varje dag i situationer där man behöver dem, säger Chatarina Gustavsson.

Patienterna mår bättre

Chatarinas avhandling har inte bara lett till att patienterna mått bättre utan också att Landstinget Dalarna, där Chatarina arbetar, har beslutat att utbilda sjukgymnaster i hennes behandlingsprogram. Det ska bli ett stående inslag i landstingets primärvård.

Mer läsning

Annons