Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eira Källgren slutar som kommunchef

/

Eira Källgren slutar som kommunchef i Hofors i höst. Det skäl hon ger är att för mycket av hennes energi används för att hantera kommunens konflikt med Pär Åslund.

Annons

– Det är ett moget och övervägt val. Jag har jättemycket energi att utveckla Hofors kommun, men min tid går åt till annat, säger hon.

Efter sex år som högsta tjänsteman på Hofors kommun väljer Eira Källgren nu att kliva åt sidan. Hennes förordnande skulle annars ha förlängts med ytterligare sex år i höst. Kommunstyrelsen ordförande, Marie-Louise Dangardt (S), har gjort en utvärdering av Eira Källgrens insats och har föreslagit kommunstyrelsen att hon ska sitta kvar som kommunchef. Men nu ber Eira Källgren i stället om att få nya arbetsuppgifter inom ramen för den tillsvidare anställning hon har inom kommunen.

– Jag tycker det är jättetråkigt och synd att hon ska sluta. Vi har jättebra samarbete, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S).

Långvarig konflikt

Den bakgrund som Källgren ger till sitt avhopp är det har gått alltför mycket energi till att hantera frågor från och kring tjänstemannen Pär Åslund som kommunen under många år haft en konflikt med.

– Jag tycker att jag har fått nog. Jag tar inte emot mer. Det är visserligen min uppgift och ingår i min roll att hantera det här, men någonstans måste jag också välja vad jag vill, säger Eira Källgren.

Hon säger att hon brinner för utvecklingsarbete och det är arbetsuppgifter hon hoppas att hon kommer att ha även fortsättningsvis.

– Jag tycker att det ges för lite tid att utveckla verksamheten för min del i dag. Jag har jättemycket energi och jättemycket luft att arbeta för att utveckla Hofors kommun, men min tid går åt till annat, säger hon.

Tuff match

Pär Åslund beklagar att konflikten mellan honom och kommunen ligger bakom Eira Källgrens beslut att inte fortsätta som kommunchef.

– Det är sorligt att det blir på det här viset. Egentligen handlar det varken om Eira eller om mig utan om att kommunen bryter mot grundlagen. Jag anser att det finns en tradition i Hofors med en inställning till yttrandefriheten som inte är demokratisk och när det gäller demokratin så måste man ställa upp. Jag måste ta matchen och det har varit en tuff match. Jag tycker synd om Eira att det har blivit så här för henne och jag tycker synd om mig för jag har också lidit av det här, säger han.

Eira Källgren kommer att vara kvar till dess att hennes tillförordnande tar slut sista augusti.

Mer läsning

Annons