Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En epok går i graven

/
  • Tungt hjärta. Den illegala nedladdningen av film i Hofors har knäckt Palladium och en 80-årig epok går i graven. Det är med tungt hjärta Björn Wallgren säljer biografen.

– It’s over, säger Björn Wallgren som drivit biografen Palladium i Hofors sedan 1980.
Det är med tungt hjärta han river ut utrustningen från biografen. En 80-årig epok går i graven.

Annons

I den italienska filmen Cinema Paradiso får vi följa en liten pojke och hans kärlek till stadens biograf. Hans fascination för filmkonsten får honom att göra nästan vad som helst för att stå vid vaktmästarens sida. När han som vuxen återvänder till hemstaden för att begrava sin vän vaktmästaren har biografen förfallit.

Samma sorgliga stämning råder i Hofors. I dagarna har ägaren Björn Wallgren börjat riva ut elektrisk utrustning ur biografen. Sätena står kvar salongen, 90 stycken är det, men även de ska bort. Projektorerna ska han behålla, men mycket annat hamnar på soptippen och en del säljer han.

– Det här är inte roligt, säger Björn Wallgren.

I mitten av nästa vecka ska biografen vara tom. Sedan skriver han på köpekontraktet med Konsum Gävleborg, som planerar att jämna huset med marken, ett hus som Björn Wallgrens farfar byggde. Han och två cirkusartister startade biografen och innan ljudfilmens tid spelade tre musiker till filmerna.

– När jag hade visat den sista filmen satt det kvar några tjejer i flera minuter. De mindes att de gått här på matinéer som barn, men nu är det slut, säger Björn Wallgren.

Mer läsning

Annons