Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En epok går i graven när Palladium rivs

/
  • ERSÄTTS AV PARKERINGAR. Nu rivs Palladiumhuset för att ge plats åt parkeringar även på nya framsidan av centrum.
  • MINNE BLOTT. Nu tuggar sig grävmaskinen igenom Palladium. Rivningen av byggnaden har varit omdiskuterad, men nu jämnas huset slutligen med marken.
  • 1927. Så här såg nybyggda Palladium ut 1927. Bilden är tagen från Skolgatan sett. Den första filmen som visades var ”Maharadjans älsklingshustru” av A.W. Sandberg. Biografen invigdes på annandag jul 1926.
  • 1952. Så här såg Palladium ut 1952.

Nu rivs Palla som Palladiumhuset alltid kallats i folkmun. Byggnaden invigdes som biograf 1926 och nästan in i det sista har det visats film där.

Annons

Många Hoforsbor har protesterat mot planerna att riva Palladiumhuset, men det hjälpte inte. Kommunpolitikerna har nu ändå beslutat att låta Konsum Gävleborg riva den gamla byggnaden som har haft så stor plats i mångas hjärtan.

Biografen har ända till i slutet av förra året, då Konsum Gävleborg köpte fastigheten, ägts av biografsläkten Wallgren.

Det var siste ägaren Björn Wallgrens farfar som lät bygga Palladiumhuset. Han fick hjälp av de två cirkusartisterna John Jansson och Otto Leander Andersson och därför behövdes inga stegar vid uppförande – de stod i stället på varandras axlar. Det står skrivet i boken ”Svenska biografer” där Hoforsbion nämns.

På annandag jul 1926 invigdes biografen och när den tre år senare fick ljudfilmsutrustning blev Wallgrens pionjärer i Gästrikland.

På den tiden då det kostade 2,50 kronor att titta på film kunde Hoforsborna välja och vraka bland utbudet på hela tre olika biografer, Scala, Palladium och Folkan.

Nu finns bara sistnämnda kvar.

Men även om området där Palladiumhuset stått blir parkeringar kommer många alltid ha kvar minnena av mysiga stunder i biosalongen på Skolgatan.

Mer läsning

Annons