Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enerco säger upp 20 personer i Hofors och Sandviken – "Efterfrågan på våra tjänster har gått ner"

/
  • Rengöring av produktionsanläggningar i industrin ingår i arbetsuppgifterna som Enerco utför. Nu har efterfrågan på de här tjänsterna minskat vilket medfört att Hoforsföretaget drar ner och säger upp personal. Bilden är från Ovako i Hofors.

Industriserviceföretaget Enerco säger upp drygt 20 personer inom saneringsverksamheten i Hofors och Sandviken.
– Efterfrågan på våra tjänster har gått ner och vi befarar att den fortsätter att gå ner en bit framåt, säger Niklas Pettersson, vd i Enerco som har sin bas i Hofors.

Annons

Uppsägningarna sker i samma veva som Enerco tar över rörelsen i konkursdrabbade Bäckströms Mekaniska i Hofors med drygt 80 anställda.

– Det är en helt annan verksamhet, säger Niclas Sandström, ombudsman i facket Transport som organiserar anställda i Enerco.

Läs också: Ny ägare tar över Bäckströms efter konkursen.

Förhandlingarna med facket avslutades i förra veckan. De som sägs upp sysslar med olika typer av industrirengöring och sanering.

– Vi har gjort vad vi har kunnat för att hitta lösningar, som omplaceringar och fortbildning. Det är jobbigt för de som berörs, säger Niklas Pettersson.

Orsaken är minskad efterfrågan från de stora industriföretagen i regionen. Kunderna drar ner på uppdragen, en del kundavtal omförhandlas och omfattningen ändras medan andra avtal upphör. Bland kunderna finns Ovako och Sandvik.

En annan orsak är förändringar för att sänka kostnaderna så att Enerco klarar sig bättre i konkurrensen om uppdragen.

– Det är tråkigt att behöva säga upp folk men vi har ett långsiktigt ansvar för verksamheten. Vi tvingas anpassa oss till förutsättningarna, säger Niklas Pettersson.

Av de uppsagda finns hälften i Sandviken och resten i Hofors.

Enerco har bara funnits i ett och ett halvt år men företaget har haft en stadig tillväxt och har i dag cirka 250 medarbetare i sex kommuner. Verksamheten är störst i Hofors.

Företaget är i färd med att expandera och köpte i början av året industrisaneringsverksamheten av Coor Industrial Services, vilket utökade företaget med 120 medarbetare.

Niclas Sandström på Transport hoppas att flera av de som nu sägs upp kan få behålla jobben när kunderna är klara med upphandlingarna av saneringstjänsterna.

Han ser dock inga möjligheter att verka för att de uppsagda omplaceras till den rörelse som tas över från Bäckströms konkursbo. I det fallet handlar det om mekaniskt underhåll och tillverkning.

När det gäller de drygt 80 personer som jobbat i Bäckströms Mekaniska så är det IF Metall som tecknar avtal med arbetsgivaren. För Enercos övriga verksamhet är Transport avtalsparten.

Niklas Pettersson hoppas att efterfrågan snart ökar igen, antingen hos de befintliga kunderna eller att man hittar nya affärer. I så fall kan det bli aktuellt att återanställa personal.

Läs också: Kris för stålindustrin – men inte i Sverige.

Läs också: Ingen tvingas sluta mot sin vilja på Ovako.

Mer läsning

Annons