Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entré Ungdom stoppas

/
  • Samlingsplats. Entré Ungdom skulle bli samlingsnamnet för en ny fritidsgård med kaféverksamhet, kulturskola och annan verksamhet för ungdomar i nyrustade lokaler i Folkets hus. Trots att pengar för projektet fanns avsatta i budgeten för 2009 läggs projektet nu på is. Anledningen är kommunens dåliga ekonomi.

Det blir ingen ny samlingsplats för ungdomar på Folkets hus i höst. Satsningen på Entré Ungdom stoppas på grund av kommunens dåliga ekonomi.
– Jag har förståelse för det, men det är tråkigt att det blir så här just nu, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande, Kenneth Axling (S).
Det som trots allt måste lösas är problemet med buller och brist på ventilation i Kulturskolans lokaler.

Annons

Den nya mötesplatsen, Entré Ungdom, där kulturskola, fritidsgård med kafé och andra verksamheter för ungdomar finns samlade under samma tak skulle stå färdig i höst.

Här skulle det dessutom finnas flera ungdomscoacher tillgängliga för att guida ungdomarna i Entré Ungdoms olika aktiviteter. Projektet har planerats länge, först i år såg det ut att bli verklighet. Men nu stoppas det alltså.

– Det är naturligtvis beklagligt, men det är klart vi måste hejda starten av en ny verksamhet när vi inte vet hur de verksamheter som redan finns kommer drabbas av den dåliga ekonomin, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande, Kenneth Axling (S).

Satsningen på Entré Ungdom skulle även ha inneburit en ombyggnation av Kulturskolans lokaler som sedan tidigare är utdömda av arbetsmiljöverket. Lokalerna i Folkets hus är inte anpassade till den verksamhet som bedrivs där. Bland annat är bullernivåerna oacceptabelt höga och ventilationen måste ses över.

– De lokaler som kommunen hyr är små kontorslokaler och Folkets hus föreningen har varken ekonomi eller uppdraget i nuläget att göra något åt det, säger chefen för Folkets hus, Måns Gustafsson.

Arbetsmiljöverket gav i höstas kommunen dispens för Kulturskolans verksamhet, med hänvisning till den planerade renoveringen inför starten av Entré Ungdom, men nu kommer arbetsmiljöproblemen att kvarstå.

– Det finns egentligen bara två alternativ, att flytta till godkända lokaler eller att anpassa verksamheten efter vad lokalerna klarar av, säger Kenneth Axling (S).

Tanken med Entré Ungdom var också att kommunen skulle ta tillbaka fritidsgården i egen regi. Den bedrivs i dag av Folkets hus förening.

– Vårt avtal löper ut den 31 maj, nu får vi invänta ett politiskt beslut innan vi vet vad som händer med fritidsgården därefter, säger Måns Gustafsson.

Mer läsning

Annons