Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik vann matstrid mot kommunen

/
  • VANN. Äntligen får 86-årige Erik Andersson äta både frukost och lunch med vännerna på Hantverkarn i Hofors. När socialnämnden sa nej till att Erik skulle få gå till servicehuset för att få sitt morgonmål överklagade han deras beslut till länsrätten. Och nu har länsrätten gett Hofors kommun bakläxa.

Länsrätten gav 86-årige Erik Eriksson rätt mot Hofors kommun. Nu får han även äta frukost med sina vänner på servicehuset Hantverkarn.

– Det här betyder ofantligt mycket för mig, säger Erik, som saknat både morgongröt och pratstunder.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om Erik Eriksson som efter en segsliten kamp fick rätt att äta lunch i matsalen på Hantverkarn. Men när han i juni ansökte om att få äta även frukost fick han avslag av socialnämnden i Hofors. De tyckte att hemtjänsten kunde komma hem till honom och fixa frukost i stället.

– Det var konstigt tyckte jag, eftersom den lösningen skulle bli dyrare både för mig och kommunen, berättar han.

På grund av sin hälsa har Erik svårt att komma ut och träffa folk. De senaste åren har hans syn hastigt försämrats. Han har läst tidningen i 60 år, men det går bara med hjälp av ett förstoringsglas i dag. Några anhöriga har han inte, enda dottern dog i cancer för sex år sedan.

– Därför är det också en social sak att få gå till matsalen på Hantverkarn. Det handlar inte bara om att äta, utan även att få prata med mina vänner som går dit, säger han.

Överklagade

Erik överklagade kommunens beslut till länsrätten – som nu gett kommunen bakläxa. I onsdags fick han domen hemskickad till sig.

– Jag blev nästan lite chockad. Glad och rörd, berättar han.

Länsrätten tycker inte att Eriks begäran är för kostnadskrävande eller svåra att genomföra för kommunen. Hemtjänstalternativet kostar ju till och med mer. Därför bör hans önskemål vara avgörande, menar länsrätten.

”I hans fall tillkommer också att han på grund av sin hälsa har ett så stort behov av hjälp att han borde ha fått serviceboende om det inte hade varit så att Hofors kommun har lagt ner en tredjedel av servicebostäderna i Hofors samhälle och en tredjedel av platserna på sjukhemmet”, står det i domen.

Samma länga

Erik bor i en vanlig lägenhet på Hantverkargatan, i samma huslänga som servicehuset. I 20 år, fram till mars 2005, fick han äta frukost och lunch och dricka eftermiddagskaffe på Hantverkarn. Men servicen drogs in när socialkontoret ändrade sina rutiner och införde en snävare tolkning av socialtjänstlagen.

Nu har han rätt att äta både morgonmål och lunch på Hantverkarn igen.

– Jag är så tacksam för det här beslutet. Och det ska bli väldigt gott att äta gröt, säger Erik och förklarar att han inte vågat röra spisen för att laga egen på länge.

Han är dock fortfarande lite orolig att kommunen kommer att överklaga länsrättens dom.

– Det verkar ha gått prestige i den här frågan. Men jag hoppas att de kan låta frågan vara nu.

– Kanske också att det här kan sporra andra som befinner sig i samma sits att kämpa på, säger han.

Mer läsning

Annons