Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erixon slutar på Ovako

/

Ovakos vd Tom Erixon slutar och blir i stället vd och koncernchef på börsnoterade Alfa Laval.
– Det blir en ny, spännande utmaning, säger han om det nya jobbet.

Annons

Han blir dock kvar på Ovako tills efterträdare har utsetts.

– Vi vill tacka Tom Erixon för hans bidrag av flera års starkt ledarskap i turbulenta tider, säger Finn Johnsson, Ovakos styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Tom Erixon har varit Ovakos vd sedan våren 2011. Han gick då över från Sandvik där han under cirka tio år haft flera ledande chefsjobb, bland annat som vd för Sandvik Coromant.

Han efterträder Lars Renström som fyller 65 år och går i pension nästa år.

Beskedet kommer bara ett par veckor efter lanseringen av ett stort sparprogram som bland annat innebär att Ovakos fabrik i Forsbacka med 65 anställda läggs ned och att 50 anställda i Hofors varslats om uppsägning.

Läs också: Ovakos vd om sparprogrammet.

– Även om tajmingen blev väldigt nära lanseringen av förändringsprogrammet så var det ändå till viss del en bra tidpunkt, säger Tom Erixon och pekar på att det ändå, med tanke på att han varit på Ovako i nästan fem år, så småningom är dags för en ny ledare.

Läs också: Erixon ska leda Ovako till Europatoppen.

När han tillträdde var ett av uppdragen att förbereda Ovako inför en börsintroduktion. Bolaget står dock fortfarande utanför börsen och ägs, liksom då, av riskkapitalbolaget Triton.

Läs också: Tuffare tider för Ovako.

Nu byter han till ett börsbolag med 35 miljarder kronor i omsättning och 17 000 anställda, från ett bolag med drygt 8 miljarder i omsättning och knappt 3 000 anställda.

– Arbetsfördelningen blir lite annorlunda i det att jag behöver lägga mer tid mot marknaden och aktieägare än vad jag tidigare gjort. Även om Ovako är noterat på Luxemburgbörsen när det gäller våra företagsobligationer. Men det blir en temposkillnad i den delen.

– Sen tror jag inte ägarformen som sådan betyder så mycket när det gäller hur vi driver själva verksamheten. Vi har alltid jobbat med en långsiktig strategi, en plan för att bygga bolaget starkare. Jag förväntar mig att jag följer den inriktningen också i Alfa Laval, säger han.

Bytet kan också ge honom en rejäl lönehöjning. Erixon tjänade i fjol 5,6 miljoner kronor medan Lars Renström på Alfa Laval fick 19,6 miljoner kronor.

– Det blir en löneskillnad och så småningom blir den offentlig. Men jag vill inte gå in på detaljerna, säger han.

Vad är den viktigaste uppgiften under tiden du har kvar i Ovako?

– Det absolut viktigaste är att vi fortsätter med fullt tempo i genomförandet av strukturprogrammet. Det är avgörande för oss de kommande åren att vi klarar av att sänka kostnadsbasen givet konjunktursituationen. Sen är det klart att marknadsinvesteringarna är lika viktiga nu som tidigare. De satsningarna fullföljer vi trots att det är jobbiga tider.

I förra veckan presenterades rapporten för tredje kvartalet, en rapport som visade att resultatet försämrats sedan i fjol. Bolaget visade en förlust på 14 miljoner euro för kvartalet.

Tom Erixon spådde att marknaden kommer att vara fortsatt svag under resten av året. Han konstaterade att affärsklimatet försämrats och att försäljning och orderingång påverkats negativt av bland annat nedgången inom olje- och gassektorn.

Mer läsning

Annons