Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett primitivt dass för det absolut nödvändigaste

/
  • Undangömt. Utedasset är cirka 1,3 meter högt när taket fälls upp. Men med taket nedfällt syns det knappt intill skogen.
  • Det absolut nödvändigaste. Det är utsidan och inte insidan som räknas vid det här lilla dasset. Men en sittring i frigolit är hemlighuset i alla fall utrustad med.
  • Eget panoramafönster. Med ett uppfällbart tak får dassbesökarna njuta av en vacker naturutsikt.

Sjön fungerar som handfat, om rena händer överhuvudtaget är nödvändigt.
I Hofors Kolares utedass är det bara det absolut nödvändigaste som ska uträttas.
– Det är i alla fall en otrolig utsikt härifrån, säger Carl-Henrik Lindström, föreningens egen utedassexpert.

Annons

Det glipar mellan träplankorna och något mer än sig själv får inte plats. Primitivt och bara till för det absolut nödvändigaste. Det är föreningen Hofors Kolares utedass.

– Vi byggde först en rökbastu och en liten övernattningsstuga. Så kom vi på att om det börjar bli nödvändigt, så att säga, är det inte alltid så kul att sätta sig bakom en stubbe. Det här är så mycket bättre, säger Carl-Henrik Lindström, medlem i föreningen Hofors Kolare.

Med vädernötta plankor och en storlek i stil med en låda syns den knappt i skogsbrynet. Men Carl-Henrik visar snabbt att det lilla dasset har större charm än som först syns.

Mobilt dass

Med ett uppfällbart tak kan besökaren njuta av den vackra utsikten över skogssjön utan att behöva öppna dörren. Men det bästa av allt är att dasset är flyttbart.

– På så vis behöver man aldrig tröttna på utsikten. Vill man i stället sitta någon annanstans, ja då är det bara att ha en vän och två bräder så kan man bära i väg med det dit man vill ha det, säger Carl-Henrik Lindström.

Dasset är så pass fashionabelt att Carl-Henrik vill utmärka det till ett EU-anpassat dass.

– Det är EU- anpassat på så vis att det är byggt på så kallad europapall, säger han och skrattar gott åt det nyss sagda.

Tvätta händerna

Men att andra dass kan stoltsera med rinnande vatten eller en bit tvål är inget som får Carl-Henrik att ändra på det primitiva.

– Tvätta händerna? Det får man göra i sjön om det överhuvudtaget är nödvändigt, säger han.

Mer läsning

Annons