Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen Gustavsson bygger ridhus för EU-pengar

/
 • NYTT RIDHUS. Delvis med hjälp av EU-bidrag bygger familjen Gustavsson i Torsåker just                 nu ett ridhus. Det är bara en av många nyheter i hästbranschen, på kort tid har tre nya företag öppnat i Hofors. Här introducerar Carina hästen List till den nya byggnaden.
 • LIVET. Hästar är livet för Carina Gustavsson och hennes familj. Genom åren har de byggt ut sin verksamhet mer och mer. Nu har de 25 hästar på gården och snart även ett eget ridhus hemma i Berg. Här med hästen List som tävlar i dressyr.

Hästar är hett i Torsåker. Inom loppet av några månader har tre företag inom hästbranschen startats.
Bland annat planeras ett rehabcenter med simbassäng för skadade hästar.
Dessutom håller familjen Gustavsson i Berg på att bygga ett ridhus med hjälp av EU-bidrag.

Annons

Carina och Janne Gustavsson har haft hästar i 20 år. För dem är det livet.

– Det är svårt att förklara vad de betyder. Tänk bara att komma ut i stallet på morgonen när alla hästar ska utfordras och se hur ivriga de blir. Det är otroligt vackra djur att titta på och sedan är alla speciella, var och en har sin charm och sina härliga sidor, säger Carina.

Dottern Sofie tävlar i dressyr och det är framför allt för hennes skull som familjen nu bygger ett ridhus.

– Det är svårt att hitta tider inne i Hofors. Dessutom behöver man större yta än vad som finns där i högre dressyrklasser och på vintern måste man träna inomhus.

Byggnadskostnaden för huset kommer att landa på över 1,5 miljon kronor, då är drygt 200 000 kronor EU-medel från europeiska jordbruksfonden. Meningen är att gårdens alla 25 hästar ska kunna utnyttja den nya inomhusarenan, men det kommer även att vara tillgängligt för andra.

– Vi hoppas att det kommer finnas ett intresse att hyra in sig.

Förutom det nya ridhuset i Torsåker har tre företag inom hästbranschen ploppat upp på senare tid.

Petra Björkman har startat Sjöbrisens Stall och Stuteri.

Hennes man är hästkiropraktor och deras affärsidé är ett rehabiliteringscenter med en simbassäng där skadade hästarna kan träna upp sin muskulatur efter en skada.

– Här kommer även friska hästar. Mitt mål är att simanläggningen ska vara klar i år, men vi får se, säger Petra Björkman.

Redan nu har Sjöbrisen uppfödning av både Shettlandsponnyer och Gotlandsruss.

Ett annat nytt företag är ”Stall Too Easy Too Spot”. Det ägs av Kimmo Viiperi som köper, säljer och tävlar med travhästar.

Och till slut så är det Solberga Häst och Ryttare, en ny hästshop som har öppnat i Torsåker.

– Sista åren har det definitivt blivit mer hästar här omkring, både vi och andra har utökat, säger Carina Gustavsson.

Hon tycker att det är roligt att folk vågar satsa lokalt och när det nya ridhuset blir klart framåt vårkanten har även familjen Gustavsson planer på att utöka sin verksamhet.

– Vi har tänkt att det ska bli dressyrkurser här med en duktig tränare från Stockholm och så får vi väl hitta någon som är bra på hopp så att vi kan ha kurser i det också.

Mer läsning

Annons