Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre jobb för unga i sommar

Det kommer bara att finnas 25 i stället för fjolårets 80 feriejobb att söka genom Hofors kommun. Tillsammans med den kärva situationen på arbetsmarknaden i övrigt blir det svårt för ungdomar att få jobb i sommar.

Annons

– Jag ser med oro att många får gå och dra hasorna efter sig på sommarlovet, säger Sören Bergqvist (V), ordförande i brottsförebyggarna.

Kommunens dåliga ekonomi slår hårt mot ungdomarna. Förutom att projektet med Entré Ungdom som skulle ha haft premiär i augusti läggs på is blir det även betydligt färre feriejobb att söka till sommaren.

Fjolårets 80 jobb har minskats till 25. Tillsammans med arbetsmarknadsläget blir det svårt för Hofors unga att hitta sysselsättning under sommarlovet.

– Både Ovako och kommunen tar in färre. Det är jädrigt illa tycker jag. Jag kan ju inte säga exakt vad för konsekvenser det blir, men att gå sysslolös är ju det absolut värsta som kan hända, säger Sören Bergqvist.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, kommer att ta upp problematiken på nästa möte.

– Det bör i alla fall föras en diskussion kring det här så att vi blir medvetna om det. Svårare är det att trolla fram pengar.

Det jobb som ändå kommer att gå att söka är främst platser till sommarkollot. Tidigare år har det även finnits jobb inom barn- och äldreomsorg, turism och parkskötsel, vilka områden som ska prioriteras är inte klart än.

– Kollot blir kvar, men resten har vi inte tagit beslut om. Jag tror dock att turismen ses som en viktig del och min spontana känsla är att det kommer att minska mest inom barnomsorg och äldrevården. Det är ju synd för det är den där guldkanten för de äldre som försvinner, Kristina Lindberg, arbetsmarknadscoach på individ och familjomsorgen.

Ansökningarna ska lämnas in personligen under ett öppet hus som hålls på förmiddagen 24 april. Alla som gått ut nian eller ettan på gymnasiet kan söka jobben och nya sökande som inte haft jobb tidigare år har förtur.

Mer läsning

Annons