Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler fallolyckor bland äldre

Nattfastan för äldre är för lång och antalet fallolyckor har blivit fler. Det visar en ny kartläggning av kvaliteten och säkerheten på kommunens äldreboenden.

Annons

Margareta Sköld som är Hofors medicinskt ansvariga sjuksköterska, MAS, har sammanställt hur långt det är mellan kvällsmål och frukost på kommunens olika äldreboenden. Det visade sig att nattfastan var betydligt längre än de 11-12 timmar som Margareta Sköld anser bör vara en maxgräns.
Hon vill nu att rutinerna ses över och att det görs en individuell bedömning för varje boende. Nattpersonalen har också fått utbildning och information om vikten av regelbundna matintag.
Kartläggningen visar också att antalet fallolyckor har ökat, men trots det ser Margareta Sköld positivt på personalens inställning och medvetna arbete för att förebygga fall. Hon hoppas också att mer rehabiliteringsträning för patienterna kan motverka att antalet fallolyckor ökar i framtiden.
Användningen av läkemedel på kommunens äldreboenden har enligt enkäten som utgör underlaget för rapporten minskat. Till exempel ges mindre lugnande mediciner.
Däremot har antalet felmedicineringar inte minskat sedan förra rapporteringen, trots att mycket tid har lagts på att gå igenom rutiner. Det vanligaste är att medicinen inte alls blir utdelad. Margareta Sköld påpekar dock att ingen vårdtagare kommit till skada på grund av händelserna.

Mer läsning

Annons