Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler Hoforshus drabbade av legionella

/
  • Kritisk. Anna Karin Olsson tycker att Hoforshus har varit dåliga både på att informera i tid och att gå ut med information om själva smittan. Här tillsammans med sonen Mats som är orolig för att ha blivit smittad.
  • Duschstopp. Anna Karin Olsson bor i ett av husen där varmvattnet innehåller legionellabakterier. De boende avråds nu från att duscha.

Fyra av de sex hus som testats på Hantverkargatan visade sig ha varmvatten smittat av legionella enligt preliminära besked. Bristfällig information om smittan oroar de boende.

Annons

På måndag eftermiddag kom de besked som sade att varmvattnet i ytterligare fyra hus på Hantverkargatan kan vara smittat av legionella. Hoforshus har nu gått ut med information till de boende där de avråder dem från att duscha. Först på onsdag morgon väntas firman som ska installera klordioxidpumpar som ska ta död på bakterierna.

”Under all kritik”

– Det är under all kritik, säger Anna-Karin Olsson som bor i ett av de drabbade husen.

Marcus Wallin, områdesansvarig på Hoforshus, säger att man har agerat så snabbt man kunnat och försökt informera de berörda så gott de går.

– Så fort vi fick beskedet om att ett hus var drabbat testade vi de andra. Vi ska nu rena rören så fort det är möjligt, säger han.

Marcus Wallin påpekar att det rör sig om preliminära resultat. Det är inte säkert att vattnet i husen är smittsamt. Så fort de får klara besked ska de gå ut och knacka dörr hos samtliga boende i området.

Dålig information

Anna Karin Olsson tycker att Hoforshus har varit dåliga både på att informera i tid och att gå ut med information om själva smittan.

– Det enda vi har fått veta är att vi inte får duscha, men inget besked om hur länge förbudet gäller. Och vad med att diska? Många här har dessutom djur som vi inte vet hur vi ska skydda.

Hoforshus gick under tisdagen ut med ett erjudande om att de drabbade hyresgästerna kunde duscha i Hoforsbadet fram till klockan åtta på tisdagkvällen.

– Många i det här området är kroniskt sjuka. Jag är själv handikappad och har ingen möjlighet att ta mig till badet. Dessutom skulle det vara 250 hushåll som duschar samtidigt, det är under all kritik, säger Anna Karin Olsson.

Det äldreboende där en man dog i legionärssjukan 2004 efter att ha smittats av vatten med legionella hör inte till de nu drabbade husen.

Mer läsning

Annons