Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler invandrare kan lösa Hofors befolkningsminskning

Ett ökat antal invandrare kan bryta trenden med minskad befolkning i Hofors. Men, för att integrationen ska fungera krävs att nya svenskar får lära sig språket.

Annons

På måndagens kommunfullmäktige i Hofors Folkets hus fortsatte den politiska debatten om det lokala utvecklingsprogram som ska antas i juni. Vid förra mötet var alla eniga om att bättre marknadsföring av Hofors är a och o för att kommunen ska gå en positiv utveckling till mötes.


I går var integration och utbildning de punkter som ägnades mest uppmärksamhet.
– Vi kan få en balans i befolkningen genom att våga ta emot fler flyktingar. Låt oss öka kvoten från dagens 45 till 60, sade Pär Åslund.
Det tyckte Hans Backman (FP) var en bra vision eftersom det även kan leda till en etablering av fler företag på orten.
– Men jag känner viss oro för vår kritiserade SFI, det är något vi måste lösa. Språk och jobb är vad som ger en bra integration.


Birgitta Löw (S) som jobbar med svenska för invandrare menade att det snarare behövs språkpraktik, där invandrare träffar svenskar, än fler undervisningstimmar.
Vad gäller utbildning var det en punkt som alla kunde enas kring. Hofors ska även i framtiden ha en egen gymnasieskola.
– Men vi måste vara beredda att lägga ner vissa linjer och öppna upp andra, sa Ingemar Kalén (KD).


Han fick medhåll från flera håll. Hans Backman (FP) tryckte också på behovet av "yrkesvux" med yrkesutbildningar för vuxna.
– Det är på gång, men där måste vi samarbeta med andra kommuner, själva har vi inte resurser nog, sade utbildningsnämndens ordförande, Kenneth Axling (S).

 

Mer läsning

Annons