Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera anmälningar mot olagliga spel

Statens monopol på spelautomater ska prövas i en kommande dom i Högsta domstolen. Under tiden fortsätter Lotteriinspektionen att polisanmäla olagliga automater. Senast gäller det en pizzeria i Gävle och två restauranger i Hofors.

Annons

Företrädare för de privata spelbolag som placerar spelautomater i restauranger och gatukök hävdar att det inte längre behövs tillstånd efter en hovrättsdom där ägaren friades. Motiveringen var att de servrar som spelmaskinerna var uppkopplade mot inte finns i Sverige och därmed inte lyder under svensk lag.

Men den domen har inte vunnit laga kraft än, eftersom den överklagats och fått prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Förvirrat

Rättsläget skapar förvirring. När Arbetarbladet skrev att Lotteriinspektionen hotade att polisanmäla ett gatukök i Gävle och en restaurang i Hofors reagerade en av ägarna.

– Lotteriinspektionen har fel. Maskinerna är lagliga, och skulle vi bli polisanmälda spelar det ingen roll för polisen ingriper inte i väntan på domen i Högsta domstolen, säger han till Arbetarbladet.

Men det tillbakavisas av Anders Samuelsson, chef för ekobrottsroteln vid Gävlepolisen.

– Lagen gäller och vi kommer att utreda anmälningarna. Det är inte så länge sedan vi beslagtog maskiner i Hälsingland, säger han.

Agerar olika

Enligt Elin Vidlund, handläggare på Lotteriinspektionen, agerar landets polisdistrikt olika.

– En del åker ut direkt och beslagtar maskinerna, andra har längre utredningstider, säger hon.

Det handlar om spelautomater där man kan vinna pengar som bara statliga Svenska Spel kan få tillstånd för. Om en maskin inte heter Vegas och inte har Svenska Spels märke på sig, är den olaglig.

Arbetarbladet berättade i november om en pizzeria i Gävle som misstänks tillåta 13–14-åringar att spela på olagliga maskiner. Den är nu polisanmäld av Lotteriinspektionen. Även två restauranger i Hofors har anmälts.

Mer läsning

Annons