Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingbarn kan rädda Torsåkers bygdegård

/
  • NYA VINDAR I HOFORS. Nye socialchefen Jan Bornestig är positiv till att ta emot ensamkommande flytingbarn. Nu har han även fått socialnämnden att svänga. För bara två år sedan var det tvärnej från nämnden efter en utredning av förra socialchefen, men nu ställer man sig bakom idén.
  • BYGDEGÅRDENS RÄDDNING. Planerna på att ta emot ensamkommande flyktingbarn glädjer föreningen som har usel ekonomi.

Planerna att starta ett mottagande för flyktingbarn i Hofors fortsätter. Socialchefen föreslår att 30 barn tas emot varje år med start redan i maj. Den största gruppen med ungdomar ska placeras i bygdegården i Torsåker. Ett välkommet hyrestillskott till bygdegårdsföreningen vars ekonomi just nu är i botten.

Annons

Det är med den nya socialchefen som det blåser nya vindar. För inte mindre än två år sedan gjorde förra socialchefen en utredning om att ta emot ensamkommande flyktingbarn, efter en motion av folkpartisten Hans Backman. Då blev det tvärnej. Socialnämnden tyckte inte att kommunen har den organisation som krävs för att kunna ge ett bra mottagande. Även majoriteten i fullmäktige röstade nej till förslaget.

Socialchefen Jan Bornestig ser det dock som mycket möjligt att starta ett mottagande av ensamkommande flyktingbarn redan nästan vår. Och han har fått socialnämnden med sig.

Nu presenterar Bornestig ett detaljerat förslag för kommunstyrelsen. 30 barn om året ska tas emot i kommunens egen regi. De ska vara 16-åringar som direkt slussas in i gymnasieskolan.

De flesta ska bo i Torsåkers bygdegård, ett välkommet hyrestillskott till föreningen som går på knäna.

– Vår uthyrning av både festlokaler och på vandrarhemmet har minskat radikalt senaste tiden och det här skulle för stunden vara en räddning för bygdegården, säger föreningens ordförande, Tim Sandberg.

Det skulle också innebära att underhållsarbeten som bristen på pengar satt stopp för under flera år skulle bli av.

– Det är ju inte helt klart än så vi tar inte ut något än, men som vår ekonomi ser ut är det positivt, väldigt positivt, säger Sandberg.

Flera alternativ

Utöver bygdegården erbjuder Hoforshus lokaler på Rönningen. Det före detta gruppboendet där skulle ha plats för 10 ungdomar. Även socialtjänstens lokaler vid Hantverkar´n som i dag fungerar som gruppbostad för LSS kan bli aktuell för placering av ett mindre antal flyktingar.

Enligt socialchefens beräkningar skulle det nya mottagandet också skapa omkring 25 nya arbetstillfällen i kommunen. Eftersom Migrationsverket är i stort behov av hjälp delar myndigheten dessutom tillfälligt ut en bonus till de kommuner som tecknar avtal. 50 miljoner ska fördelas mellan ett okänt antal kommuner.

De 30 flyktingbarn som kommunen kan ta emot med start i vår räknas bort från Hofors kvot på 45 flyktingar och skulle därför innebära att bara 20 vuxna invandrare tas emot varje år.

Mer läsning

Annons