Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus fick bioutrustning

Kommunledningen har utan något politiskt beslut köpt biografutrustning för 230 000 kronor åt Folkets hus. Investeringen kom som en chock för oppositionen som nu ställer sig starkt kritiska till hur köpet har gått till.

Annons

Det var i mitten på juli förra året som Hofors kommun köpte Björn Wallgrens biografutrustning som funnits på nedlagda Palladium.

På en faktura från Björn biografer till Hofors kommun har både kommunchef Eira Källgren och kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S) skrivit under med sina namnteckningar.

Fakturan avser ljudanläggning, filmduk, digitalprojektor och annan biografutrustning som har installerats på Folkets hus.

Enligt en överenskommelse mellan kommunchef Eira Källgren och Folkets hus chef, Måns Gustavsson, får föreningen hyra utrustningen för 1‑000 kronor om året.

– Det innebär att återbetalningstiden blir 230 år, säger Per Åslund, (Folkhemmet) som med medhåll från resten av oppositionen tycker att det är anmärkningsvärt att en sådan uppgörelse görs av kommunledningen.

Eftersom det aldrig har tagits något politiskt beslut om investeringen så har oppositionen hittills inte vetat om vare sig köpet eller det avtal som har slutits med Folkets hus. Förrän i måndags då posten dök upp i verksamhetsberättelsen för förra året som kommunstyrelsen godkände.

– Alla vi ur oppositionen reserverade oss mot den punkten. Att man har tagit beslut om en investering på 200 000 kronor åt Folkets hus på delegation, det är lite konstigt, säger Ziita Eriksson (M).

Enligt kommunledningen har biografutrustningen köpts efter en muntlig överenskommelse med Konsum Gävleborg om att dela på kostnaderna för centrumförnyelsen. Konsumentföreningen köpte Palladiumhuset och betalar för rivningen och Hofors kommun köpte den utrustning som biografen hade.

– Anledningen var att kommunfullmäktige behövde ny utrustning till våra möten. I det läget fördes en diskussion mellan Christer Ekendahl och Björn Wallgren om att ett köp skulle vara en lämplig lösning. Nu kan vi samtidigt ge Hoforsborna en möjlighet att gå på bio, säger Marie-Louise Dangardt (S).

Hon poängterar att om någon tycker att det var fel beslut så står hon gärna till svars för det.

Hyran på 1‑000 kronor om året som Folkets hus betalar säger sig Dangardt inte känna till eftersom det är ett tjänstemannaavtal, men hon tycker ändå att den är skälig.

– Jag tackar Folkets hus för att de visar bio för Hoforsborna, i det här läget är det nämligen en förlustaffär. På så vis är hyran helt rätt satt.

Mer läsning

Annons