Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För få vill läsa naturprogram

Antagning till natur- och samhällsprogrammen på Björkhagskolan i Hofors stoppas.

Anledningen är få för sökande.

Nu ska gymnasiets organisation utredas på nytt.

Annons

Bara sju elever har valt dessa program som förstahandsalternativ inför hösten. Därför kommer ingen ny samhälls- och naturklass att startas (sedan några år tillbaka samundervisas programmen på skolan) i år.

Beslutet fattades av barn- och utbildningsnämnden på tisdagen.

– Det är inte försvarbart, varken ekonomiskt eller pedagogiskt, att bedriva undervisning med en så liten elevgrupp, säger nämndens ordförande Linda-Marie Anttila (S).

Undervisningen för de elever som i dag läser dessa program, som börjar årskurs två och tre nästa höst, kommer inte att påverkas utan fortsätter som vanligt nästa läsår.

Som Arbetarbladet tidigare berättat var det på gång redan i höstas att lägga ner natur- och samhällsprogrammen i Hofors, något både lärare och elever protesterade mot.

Då räddades programmen kvar sedan en utredning visat att det inte skulle bli någon större ekonomisk besparing.

– Den utredningen som gjordes i höstas visade att elevunderlaget framöver, det vill säga elevkullarna, var tillräckligt stora för att behålla programutbudet. Men tyvärr är det allt för få elever som valt dessa program, säger Linda-Marie Anttila.

Nu ska programutbudet på gymnasiet i Hofors utredas på nytt. En utomstående utredare ska se över helheten för Björkhagskolan.

Förutom att eleverna blir allt mindre intresserade av att söka till skolans studieförberedande program så blir elevkullarna dessutom mindre under de kommande åren.

Detta kan betyda att samhälle och natur försvinner för gott.

Linda-Marie Anttila säger att situationen inte är rolig men att det är nödvändigt att ta ett helhetsgrepp.

– Vi ska se över hela gymnasieskolans organisation för framtiden och i det arbetet ska lärarnas kompetens tas tillvara. Vi ska även titta på antalet barn framöver och vad som är möjligt att göra i kommunen utifrån vår samhällsstruktur, säger hon.

Mer läsning

Annons