Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt satsning på Hofors centrum nästa år

/
  • SPANAR IN DET NYA. Kurt Röidh sitter på en bänk på Teaterplan och kollar in bygget av nya centrum. Han konstaterar att det är stora förändringar på gång. ”Bort med gamla Hofors och in med nya”.
  • BÖRJAR TA FORM. Ombyggnationen av centrum pågår för fullt. Samtidigt har politikerna i kommuntyrelsen nu beslutat att fortsätta med centrumförnyelsen även nästa år. I andra etappen finns bland annat rust av infarten från Faluvägen och upp till centrum.
  • KUND. Maj-Britt Sundberg som bor i Silverdalen har kommit för att handla på Prix som snart blir Coop. ”Det blir väl bra när det blir färdigt, men det är lite bökigt nu”, säger hon.

Nya Hofors centrum börjar ta form. Samtidigt beslutar kommunstyrelsen nu om fortsatta investeringar i centrumförnyelsen. "Det blir stor skillnad mot tidigare", konstaterar Kurt Röidh där han sitter och spanar ut över bygget från en av bänkarna på Teaterplan.

Annons

Det återstår fortfarande mycket innan nya centrum är klart, men den som har lite fantasi kan redan nu börja se hur det kommer att se ut.

– Det blir stor skillnad mot tidigare, konstaterar Kurt Röidh där han sitter och spanar ut över bygget från en av bänkarna på Teaterplan.

Platsen där Palladium tidigare stod har fått svart asfalt och vita parkeringsrutor är redan ditmålade.

– Vi får väl se vad det blir, förut var det ju Prix, det är bra att det blir Coop. Men att Palladium inte var K-märkt, jag trodde aldrig de skulle få riva huset, säger Kurt Röidh.

Mycket arbete

På Skolgatan återstår ännu mycket arbete. Det gäller även Konsum Gävleborgs nya galleria som kommer att innehålla mycket mer än bara den nya Coop-butiken. Blomsteräffären som tidigare låg i Palladium har fått nya lokaler och restaurang Gillestugan har utrymts för att ge plats åt systembolaget som flyttar in under våren.

– Det blir väl bra när det blir färdigt, men det är lite bökigt nu, säger Maj-Britt Sundberg som är på väg för att handla.

En nyhet är att Hanssons konditori ska flytta för att kunna öppna en uteservering mot Teaterplan. Gamla lokalerna blir kvar tills vidare som en filial.

– Vi får ett mycket bättre läge, gatan vi ligger på nu är ett riktigt blåshål, säger ägaren, Johan Hildenborg.

Samtidigt beslutar kommunstyrelsen nu om fortsatta investeringar i centrumförnyelsen. I år kommer man att ha lagt ner kring 8,6 miljoner medan kostnaden för nästa år blir 9 miljoner kronor och lika mycket till året där på.

De delar som rör parkeringar räknar kommunen dock med att få tillbaka på sikt, i form av hyra från Samfälligheten för centrumparkeringar, menar kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S).

Bygga om infarten

Det som återstår är att fräscha upp och bygga om infarten från Faluvägen och upp till centrum. Tidigare var det även tänkt att fler områden skulle rustas, men i nya budgeten har investeringen minskats.

– Det blir mindre omfattning än vad vi tänkt tidigare, totalt sett har halverat investeringen i centrumförnyelsen, säger Dangardt.

Mer läsning

Annons