Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtiden är ljus för Hayda

/
  • Hayda Hussayni står mellan klasskompisarna Aster Gaberislassi och Sarah Al-Sabti. Snart är de färdiga undersköterskor.

Hayda Hussayni tar snart studenten. Men vägen till en studentexamen har varit långt ifrån spikrak.
Under flera år levde hon i ett flyktingläger i Jordanien.
– När man bestämmer sig – så når man målet även om det är omöjligt, säger hon.

Annons

Det är en hektisk dag för Hayda Hussayni och hennes klasskamrater på vård- och omsorgsprogrammet på Bessemerskolan i Sandviken. I dag ska klassen redovisa sina gymnasiearbeten. Hayda har tillsammans med klasskamraten Aster Gaberislassi skrivit om sjukdomen diabetes typ ett, som drabbar barn och unga.

– Det är många som får sjukdomen, så det är viktigt att veta hur man ska behandla barn med diabetes, säger hon om varför de valde att skriva om ämnet.

När vi träffas har de lunch och det är det bara några minuter kvar tills hon och Aster ska redovisa sitt arbete för klassen.

– Det känns lite nervöst, säger Hayda.

Trots det verkar hon helt lugn och hon ler ofta.

Hayda berättar att hon kommer från den iranska delen av Kurdistan. Men hon och hennes familj har också bott i Irak.

Där bodde de när de amerikanska styrkorna rullade in landet efter terrorattentaten den 11 septemeber 2001 – och Hayda och hennes familj tvingades fly landet. Då hade hon gått i skola i två år och Hayda säger att hon var omkring sju år.

– Men det var ingen riktig skola, mer som en förberedande skola, berättar hon.

Under åren som följde levde Hayda tillsammans med sin familj i ett flyktingläger i Jordanien. Där var livet hårt och det första året hade de knappt någon mat.

– Vi bodde i tält. Men i bland blåste det iväg, berättar hon.

Blicken mörknar när hon berättar om tiden i flyktinglägret. Där fanns det ingen skola.

Det skulle dröja ända fram till att hon kom till Sverige och Hofors som kvotflykting i tidiga tonåren, innan hon äntligen fick sätta sig i skolbänken igen.

– Första året fick jag lära mig svenska och lite matte i en grupp med invandrare. Efter det började jag åttan på en gång, berättar hon.

I dag bor Hayda kvar tillsammans med sin familj i Hofors. Där finns också fastrar och farbröder och hennes farfar, Safia Hussayni, som betyder mycket för henne. Hon lyser upp när hon börjar berätta om honom.

– Farfar är väldigt speciell. Han tröstar mig alltid och säger att allt ska gå bra, säger hon.

Hennes farfar har själv aldrig fått lära sig att läsa och skriva. Men han har varit mån om att Hayda ska lyckas och alltid stöttat henne och sagt att hon är duktig.

För det har inte alltid varit en dans på rosor. Hayda berättar att hon tycker om att studera – men hon hade mycket att ta igen.

– Man kan jämföra det med att gå upp för en trappa och sedan ramla ner för den. Men när jag ramlade reste jag mig igen – och jag bestämde mig för att jag aldrig ville ramla mer, berättar hon.

Hennes mamma har också varit ett stort stöd.

– Hon har sagt att jag ska satsa på studierna medan jag är ung. Själv fick hon inte samma möjligheter. säger Hayda.

Hon berättar att vissa lärare i bland sagt att hon kan ta det lite lugnare – att allt inte behöver gå så fort. Men Hayda har varit bestämd.

– När man bestämmer sig – så når man målet även om det är omöjligt, säger hon.

Nu är det bara veckor kvar tills Hayda och hennes klasskompisar tar studenten. Då blir de färdiga undersköterskor. Men Hayda vill mer än så.

– Sedan vill jag plugga till sjuksköterska – och kanske till läkare.

Mer läsning

Annons