Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Böle till fashionabla kunder i London

/
  • Platt ska det vara. Dzevada Hasanovic rättar till den tunna degen så att knäckebrödet blir så platt som det är tänkt.
  • etikettklistrare. Maskinen för etiketter hade inte hunnit komma så för Mattias Blomgren var arbetsdagen tryggad.

Det är hemligstämplade recept som sätter Hofors på världskartan.

Från Böle industriområde sprids Vilmas knäckebröd till de fashionabla kunderna i London.

– Receptet? Nej det kan jag inte avslöja, säger Mihail Minchev, produktionschef och platschef vid Vilmas i Hofors.

Annons

In kommer degen och bara ett par minuter senare kommer nygräddat knäckebröd ut i andra delen av lokalen.

Portarna till företaget Vilmas har knappt hunnit öppnas. Men redan gräddas det knäckigt bröd på löpande band av hårnätsprydda personer.

– Vi siktar på att uppnå en omsättning på cirka fyra till fem gånger dagens inom de närmaste fem åren, säger Mihail Minchev, produktionschef och platschef vid Vilmas i Hofors.

Det vill säga från 20 miljoner i dag till cirka 100 miljoner om fem år. Vilket även kan innebära nyanställningar vid fabriken i Hofors.

– Ska vi växa så kan det komma att behövas mer personal, säger Mihail Minchev.

I dag arbetar sju heltidsanställda personer vid Vilmas i Hofors. Det mesta av brödtillverkningen sker mekaniskt men det finns en kvalitetsuppgift som bara personalen klarar av.

– Provsmaka. Jag äter helt klart mer knäckebröd i dag än vad jag gjorde tidigare, men jag har inte övergett mjukt bröd helt, säger Mattias Blomgren.

Munkavel på personalen

Tillsammans med sina kollegor Inga-Lill Ranta och Angelica Lundberg arbetar Mattias den här dagen med paketering av knäckebrödet. Men att lura av personalen recepten på det knapriga brödet är omöjligt.

– Vi har skrivit på kontrakt om att inte säga någonting om receptet. Det är hemligt, säger Inga-Lill Ranta.

Större delen av personalen kommer i från Hofors och Torsåker. Men Mihail Minchev och Tom Eriksson är nya invånare i kommunen.

– Jag bodde i Stockholm innan så visst är det skillnad. Det händer inte så mycket här, men det är lugnt och trevligt, säger Tom Eriksson.

Han står i slutet av paketeringen och ansvarar för att brödförpackningarna hamnar rätt innan de skickas ut till butiker världen över. En touch av Hofors når tillslut London och den fashionabla kundkretsen vid Harrods.

– Vi är det enda företaget som levererar knäckebröd dit och det är inte fel, säger Mihail Minchev.

Mer läsning

Annons