Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra månader av ovisshet och vårdstrul

/
 • DELAD ORO. I fyra månader har Andreas Martinell och sambon Jennifer Eriksson oroat sig över vilken sjukdom som Andreas drabbats av. När provsvaren kom i slutet på januari visade det sig                  att han har epilepsi. Han går numera på medicin och har dessutom fått indraget körkort.

Allt började med kraftig huvudvärk, medvetslöshet och akuttransport till Gävle sjukhus. Sedan följde fyra månader av ovisshet och vårdstrul för Andreas Martinell – med inslag av mer huvudvärk och svimningar. Först nu har han fått diagnosen epilepsi.

Annons

– Det har varit ett rent helvete. Att bara vänta och aldrig få något besked, jag tycker inte det ska få gå till så här, säger Andreas Martinell.

Vid besöket på akuten i slutet på september fick han veta att han kunde ha ett hjärtfel. Men egentligen visste man inte och därför togs alla tänkbara prover – bland annat mättes hjärnaktiviteten med EEG. Han skickades sedan hem med beskedet att provsvaren skulle komma inom två veckor. Först i slutet av januari fick Andreas Martinell veta att han har epilepsi.

– Jag vet inte hur mycket vi har funderat kring vilken sjukdom jag skulle kunna ha. Vi har suttit här hemma och försökt läsa allt som vi har kommit över, berättar han.

Ovissheten har varit värst och att inte veta om han vågar gå till jobbet eller inte. Oron för att tuppa av framför en maskin har fått honom att stanna hemma, men inte ens sjukintyg har han fått från Gävle sjukhus – trots att han blivit lovad sjukskrivning.

– Till slut gick jag till min husläkare och det är han som har fixat allt åt mig.

Tillsammans har de också försökt påskynda provsvaren, men utan resultat. Andreas Martinell har dessutom varit i kontakt med patientnämnden som lovat att hjälpa till, men inget har hänt.

Hans chef har tryckt på för att få information om alternativa arbetsuppgifter. Men inte ens nu när Andreas Martinell fått en diagnos vet han riktigt vad sjukdomen innebär.

– Det är svårt att vänja sig vid det här, hela livet har förändrats. Det är klart att det känns bra att kunna komma tillbaka till jobbet nu, men jag kommer vara orolig hela tiden att det ska hända något när jag är där.

Andreas Martinell har tidigare arbetat skift på Ovako, men eftersom ordentlig sömn är viktigt i förebyggande syfte tvingas han nu gå över till att jobba dagtid, till att börja med på 75 procent.

Både personalchefen och husläkaren har varit bra stöd när hjälpen från neurologen på Gävle sjukhus brustit. Den behandling han har fått där är under all kritik och det är därför som han nu väljer att berätta sin historia.

– Det här är helt fel sätt att bemöta folk på, jag har helt tappat förtroendet för sjukvården.

Reidunn Wettermark, verksamhetsansvarig för neurologin i landstinget, kan av sekretesskäl inte uttala sig om Andreas Martinells fall. Hon bedömer dock att fyra månader inte är en lång tid för en utredning av epilepsi. Att det tar flera månader att identifiera en sjukdom är inte ovanligt, menar hon.

– Epilepsi är en kronisk sjukdom och det är viktigt att rätt diagnos ställs från början, säger hon.

Mer läsning

Annons