Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla blir av med populär frisör

/
  • Besviken. ”Man vill vara fin fastän man är gammal och man vill ha valfrihet fastän man är gammal”, säger 88-åriga Marianne Berglund. Men när hårfrisörskan Carin Englund inte får vara kvar på Spelmannen, där hon hyrt lokaler i tre år, förlorar de boende möjlighet att välja när de vill bli klippta.
  • Populär frisör. I salongen på Spelmannen har Carin Englund de senaste åren tagit emot både pensionärerna på hemmet och kunder utifrån flera dagar i veckan. För de boende har det betytt att det alltid funnits chans att slinka in och beställa tid – eller bara sätta sig ner på en stol och prata några minuter. ”Jag har fyllt även en social funktion och verkligen trivts med mitt jobb”, säger Carin.

De boende på Spelmannen i Torsåker blir av med hårfrisörskan Carin Englund som hyrt lokal där i tre år.

Nu kan de äldre bara klippa sig var fjortonde dag. Däremellan ska frisersalongen stå outhyrd och tom.

– Det är ett jädra tok, säger 88-åriga Marianne Berglund.

Annons

I salongen på Spelmannen har Carin Englund de senaste åren tagit emot både pensionärerna på hemmet och kunder utifrån flera dagar i veckan. Hon har samsats om lokalen med en fotvårdsterapeut som varit där en dag varannan vecka.

För de boende har det betytt att det alltid funnits chans att slinka in och beställa tid – eller bara sätta sig ner på en stol och prata några minuter med Carin.

Även social funktion

– Jag har fyllt även en social funktion och verkligen trivts med mitt jobb, säger Carin.

Men från och med månadsskiftet får hon inte vara kvar längre. Då kommer en ny frissa som ska vara på Spelmannen endast var fjortonde dag.

En försämring, tycker många av de gamla, som nu blir av med möjligheten att välja när de vill bli fina i håret.

– Jag blir både arg och besviken. Det har varit så bekvämt att det varit öppet när man behövt det, säger Marianne Berglund, som blir 89 i oktober.

Marianne brukar gå till Carin varje vecka och få sitt hår tvättat och fönat.

– Man vill vara fin fastän man är gammal och man vill ha valfrihet fastän man är gammal, slår hon fast.

Pensionärernas behov var också det som fick Carin att från första början ta steget att flytta hela sin verksamhet till Spelmannen.

Stor efterfrågan

– Först var det sagt att jag bara skulle vara här en dag i veckan och då hyrde jag en stol på en annan salong resten av tiden. Men sedan märkte jag ju att det fanns en stor efterfrågan, säger hon.

– Fyller man till exempel 80 år en söndag, vill man inte bli friserad på måndagen före utan på fredagen.

Carin Englund skulle vilja fortsätta att vara på Spelmannen lika mycket som hon är nu och ha ett långtidskontrakt på salongen. I stället kommer den i fortsättningen stå tom 12 dagar av 14 – och kommunen går miste om hyresintäkter för lokalen.

Någon förklaring till att hon tvingas bort har Carin inte fått.

– Jag vet inte hur de har tänkt. Det kan ju knappast handla om att man inte vill ha spring av folk utifrån, eftersom matsalen på Spelmannen är öppen för alla över 65 år, säger hon.

Mer läsning

Annons