Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gösyngel ska trygga fisket i Storgösken

/
  • GÖSYNGEL. De här små fiskynglen planterades på torsdagen ut i Storgösken. Om mellan fyra och sex år kommer de som överlever att vara fullvuxna gösar och tillåtna att fiska upp.
  • HÄLLS UT. En hink i taget hälls de 5 000 gösynglen ut i Storgösken.

5 000 gösyngel släpptes på torsdagen ut i Storgösken. Om fyra till sex år beräknas överlevarna vara fullvuxna.
– Det är ett så hårt fisketryck så vi lär hjälpa till, motiverar fiskevårdaren Hans Lundberg inplanteringen.

Annons

Ungefär vart tredje år sätts nya fiskyngel ut i Storgösken. De gösar som planterades ut på torsdagen kommer från Dyltabruk norr om Örebro. Gunnar Molander som levererar dem berättar att gösyngel är mycket känsliga yngel. Framför allt för temperaturskillnader. Därför görs noggranna mätningar av vattnet i den tank där ynglen färdats och av vattnet i sjön.

– Det får inte vara mer än två graders skillnad och det är bättre att flytta dem från varmt till kallt, säger Molander.

Lite kallare

I Storgösken är temperaturen 16 grader den här morgonen och i tanken är det bara 15 grader. Men trots det ser större delen av de småfiskar som får simma ut i sin nya levnadsmiljö pigga och krya ut.

Ynglen dubblerar normalt sin vikt första året men först efter mellan fyra till sex år är de fullvuxna och väger då mellan 1-1,5 kilo. I Storgösken är minimigränsen för att få fiska upp gös 45 centimeter och det motsvarar ungefär 1,5 kilo. Men fiskevårdaren Hans Lundberg som ansvarar för Hofors fiskevatten påpekar att det finns gott om fisk i sjön att ta upp redan nu, inte bara gös utan även gädda och abborre.

De 5000 gösynglen motsvarar ungefär 20 kilo och kostnaden för torsdagens leverans är 22 000 kronor.

– Skillnaden här i Hofors mot många andra områden är att alla pengar vi får in från fiskerättsägarna går tillbaka in i sjöarna i form av inplantering av mer fisk, säger Hans Lundberg.

Mer läsning

Annons