Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hagaskolan harsina egna Nobelpris

/
  • UPPFINNING I FOKUS. Anna Damm och Love Bäckman tittade närmare på kondomen och dess historia i sitt projektarbete. Anna utsågs under kvällen även till både litteraturpristagare och fredspristagare framröstad av eleverna som bästa kompis.
  • TÅGETS UTVECKLING. Henrik Bergkvist gjorde sitt arbete om tåg och ångmaskinen som uppfinning.

I går var det traditionell Nobelfest för åttorna på Hagaskolan i Hofors. Innan middag och prisutdelning fick alla elever chans att visa upp sina projektarbeten på en utställning öppen för allmänheten.

Annons

Anna Damm och Love Bäckman har tittat närmare på kondomen som uppfinning.

– Vi ville ha något roligt att arbeta med och det här känns nära, säger Love.

De tycker att de lärt sig mycket, bland annat att preventivmedel använts under väldigt lång tid.

– Första kondomen gjordes av djurhudar och djurtarmar. Den fanns redan 3 000 år före Kristus, vi trodde aldrig att den skulle vara så gammal, berättar Anna.

”Intressant ämne”

Henrik Bergkvist valde att göra sitt projekt om tåg och har tittat på utvecklingen.

– Det är ett intressant ämne, det är ju stor skillnad på de första tågen som gick i 10 kilometer i timmen och de snabbtåg som finns nu som kör 574,8 kilometer i timmen, säger han.

– Vi har gjort det här i många år nu och det är alltid lika roligt, säger SO- läraren, Eva Kjellsson som är med och arrangerar.

Sista Nobelfesten

Eftersom Hagaskolan ska läggas ner blir det här dock den sista Nobelfesten på skolan, men lärarna hoppas på att åtminstone delvis kunna föra traditionen vidare efter flytten till Petre.

– Absolut! Det är väldigt populärt bland eleverna, säger Elin Kindvall, lärare i Svenska som också är med i arrangörsstaben.

Mer läsning

Annons