Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han blir ny vd i Ovako

/

Marcus Hedblom, 45 år, blir ny vd och koncernchef i Ovako efter Tom Erixon som nyligen fick vd-jobbet på verkstadsjätten Alfa Laval.
– Jag har ju varit här i fem år och jobbat med våra strategier och planer. Det känns bra att ta det vidare i nästa steg, säger han.

Annons

Ovako hämtar alltså sin nya koncernchef i den egna organisationen. Han blev Ovakos finansdirektör i maj 2011.

Marcus Hedblom har rötterna i Norduppland. Han växte upp i Skutskär och gick på gymnasieskola i Gävle. Hans far var tandläkare.

Efter fyraåriga tekniska programmet på Polhemsskolan flyttade han till Linköping där han läste till civilingenjör. Därefter jobbade han på lastbilsmonteringen på Scania i Södertäljer och var konsult på McKinsey innan han gick över till olika ledande befattningar inom SAS-gruppen.

Marcus Hedblom tar över som vd med omedelbar verkan. Tom Erixon blir kvar i bakgrunden och hjälper till ett tag.

Läs också: Erixon slutar på Ovako.

I slutet av oktober lanserade Ovako ett stort sparprogram som bland annat innebär att fabriken i Forsbacka med 65 anställda läggs ned och 50 anställda i Hofors varslas om uppsägning.

Marcus Hedblom vill inte kommentera de pågående förhandlingarna om neddragningarna mer än att "allt går enligt plan så här långt".

Fokus ligger på "ökad kostnadseffektivitet och produktivitet", konstaterar han.

– Utmaningarna i en internationell och hårt konkurrensutsatt miljö är många, men jag är övertygad om att Ovako har mycket god potential och förmåga att lyckas, säger han.

I Hofors införs treskift från 1 december. Då får uppåt 20 visstidsanställda sluta. Resten av den övertaliga personalen blir kvar till åtminstone framåt sommaren, enligt beskedet som Ovako gav i slutet av oktober.

Läs också: Ovakos vd om neddragningarna.

Ovakos ledning motiverar neddragningarna med låg efterfrågan och överkapacitet i fabrikerna.

Hur har läget på marknaden förändrats under den senaste månaden?

– Det är en utmanande situation för industrin i Norden och för stålindustrin generellt. Det har blivit mer osäkerhet efter sommaren kopplat till den oro som handlar om Kina framförallt men som också sprids över världen, oro över vart konjunkturen är på väg, säger Marcus Hedblom.

Läs också: Ovakos senaste rapport visar förlust.

Marcus Hedblom bor i Vaxholm med hustru och fyra döttrar. På fritiden umgås han gärna med familjen och ägnar sig åt uteaktiviteter som skidåkning, cykling och golf. Vintertid brukar familjen vistas en hel del vid Hundfjället i Sälen.

Mer läsning

Annons