Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästbo visar upp sig och bjuder in till fest

/
  • VÄLKOMNA! Initiativtagare Ulrika Holmgren tillsammans med utställarna Sven Göthe och Gunilla Westling på Mårtensgård där det är stort jippo i helgen. Byborna vill visa hur levande bygden är och arrangerar därför två dagar fullspäckade med aktiviteter.
  • FOTOUTSTÄLLNING. Sven Göthe som är en i trion bakom Fotohistoriska är en av utställarna som finns med på helgens aktivitetsdagar i Hästbo. Här visar han upp Erik Persson och Karin Persdotter som bodde på Mårtensgård på 1800-talet.
  • DETALJER. Konstnären Gunilla Westling har gjort motorcyklister i cernitlera.
  • KERAMIK OCH ANNAN KONST. Gunilla Westling är sommarboende i Hästbo ställer ut keramik och tavlor på bygdegårdsmuseet på Mårtensgård.

Gamla fotografier från bygden, keramik, tavlor och textilier samsas i helgen med höns och får på Mårtensgård i Hästbo utanför Torsåker.

Det är byborna som har dragit igång jippot för att visa hur levande bygden är.

Annons

Det är nu i helgen som boende i Hästbo bjuder in till fest. Det blir en två aktivitetsdagar för stora som små med tunnbrödsbakning, ulltovning och utställningar.

– Eftersom vi nästan inte har några bönder med djur kvar här ute måste vi hitta andra sett att få byn att leva, det här är en del av det. Vi vill visa upp vad vi har, säger initiativtagaren, Ulrika Holmgren.

Hästbo bygdegårdsmuseum kallar byborna den tillfälliga utställningslokalen i gårdshuset på Mårtensgård. Här har boende runt omkring samlat ihop till en utställning.

Konstnärinnan Gunilla Westling, uppvuxen och numera sommarboende i byn ställer ut keramik och tavlor.

– Det här är en väldigt bra lokal att ställa ut i, det är ett så fint här inne, säger hon om det gamla 1800-talshuset.

Foton och dockor

Bybon Ingegerd Johansson, känd för sin sömnad av folkdräkter, ställer ut finklädda dockor och gamla textilier som hon samlat på sig från bygden. Och i den rymliga snickarboden kommer Fotohistoriska hålla till med sina lokala bilder och berättelser från förr – de flesta från Hästbo med omnejd.

– Alla är välkomna hit i helgen, både från trakten och längre bortifrån. Vi kommer att ha öppet från klockan elva både lördag och söndag, säger Ulrika Holmgren.

Mer läsning

Annons