Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hesselgrenska vann drömträdgård

/
  • FRAMTIDUTSIKT. Så här ser innergården på Hesselgrenska ut i dag. Nu ska en landskapsarkitekt och en trädgårdsmästare förvandla den till en sinnenas trädgård för äldreboendets dementa att vistas i. Verksamhetschef Hilkka Arousell och demenssköterskan Christina Lexén ser fram emot förändringen.

Äldreboendet Hesselgrenska i Hofors har vunnit en designad trädgård värd 70 000 kronor.
– Vi är helt i det blå och fladdrar nu, det här känns jätteroligt, säger demenssköterska Christina Lexén som tillsammans med övrig personal står bakom tävlingsbidraget.

Annons

Gästrike återvinnare bjöd tidigare i våras in äldreboenden i regionen till en tävling. Alla fick skicka in en beskrivning av hur deras drömträdgård inom äldreomsorgen skulle se ut.

Hesselgrenskas bidrag vann och nu ska en trädgårdsmästare tillsammans med en landskapsarkitekt anlägga den nya trädgården på äldreboendets innergård.

– Hon som ringde och berättade om vinsten sa att det inte var så mycket pengar, men för oss är 70 000 kronor en enorm summa. Vi är vana med lite jord och några lökar, säger verksamhetschefen Hilkka Arousell.

Det är personalen som ligger bakom det vinnande bidraget med demenssköterskan Christina Lexén i spetsen.

– Vi lämnade in en ritning på trädgården som den ser ut i dag och så skrev jag i berättande form om dementas behov, säger hon.

Enligt drömplanen blir innergården till en plats där äldreboendets dementa kan få använda alla sina sinnen.

– De ska kunna känna doften av gräs, smaka på hallon eller jordgubbar, kanske få känna med sina fingrar i jorden och kunna ta på blommorna. Som dement behöver du stimulering av alla sinnen, säger Christina Lexén.

Mer läsning

Annons