Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeykillar fick inte följa med bussen

/
  • NOBBADE AV BUSSCHAUFFÖREN. Erik Niska och hans hockeykompisar från Söderskolan i Sandviken fick nobben av busschauffören när de skulle åka hem från Hofors på onsdagen. ”Han bara stängde dörrarna och åkte”, berättar Erik Niska. I stället fick de vänta på nästa buss som gick först en halvtimme senare.

Ett gäng killar från Söderskolan i Sandviken hade spelat skol-DM i hockey och skulle ta bussen hem från Hofors, men busschauffören gav dem nobben.

– Han sa att vi inte fick gå på, han hade kört hockeyspelare förut och att vi bara skulle bråka. Sedan stängde han dörrarna och åkte ifrån oss, berättar Erik Niska.

Enligt bussföretaget Nobina handlade det dock om att killarnas hockeytrunkar var för stora.

Annons

Det var på förmiddagen på onsdagen som skoldistriktsmästerskapen i hockey spelades i Hofors. Erik Niska och hans lagkamrater från Söderskolan åkte buss till och från tävlingen och det var när de skulle hem från Hofors till Sandviken vid tvåtiden på eftermiddagen som problem uppstod.

– Busschauffören släppte på alla utom oss. Han trodde att vi skulle bråka.

Men enligt Erik Niska och hans kompisar fanns det ingen anledning att tro att de skulle vara bråkiga.

– Nej, vi stod bara och väntade på bussen precis som alla andra. Bussen var dessutom försenad och när den väl kom fick alla andra passagerare gå på, men inte vi.

Busschauffören avvisade kompisgänget med hänvisning till att de var hockeyspelare. Dessutom hade de stora väskor. Men killarna berättar att det inte kan handla om utrymme.

– Det var bara typ fyra personer förutom vi som skulle med, säger Erik Niska.

För stora hockeytrunkar

Killarna känner sig kränkta av behandlingen och tvingades dessutom vänta en halvtimme på nästa buss.

– Vi blev förbannade. Det är fel av vuxna att vara så fördomsfulla mot ungdomar och tro att vi kommer att bråka på bussen. Det är en lokalbuss som alla ska få åka med, säger Niska.

Företaget Nobina, tidigare Swebus, som kör sträckan för X-trafiks räkning, ger dock en annan bild av varför ungdomarna inte släpptes på bussen.

– Deras väskor var för stora för att de skulle kunna ha dem i knät. Därför sa chauffören åt dem att ta bussen som kom efter, för i den fanns det mer plats för gods, säger Margaretha Dahl, trafikchef för bussföretaget.

Enligt henne hade killarna redan innan de åkte iväg på hockey-DM ringt och frågat X-trafik om gick bra att ta med sin utrustning på bussen och då fått beskedet att det var okej bara om de kunde ha dem i knät.

– Pojkarna visste vad som gällde, men gjorde väl en felbedömning när de trodde att de kunde sitta med väskorna. Det såg chauffören att de inte kunde, berättar Margaretha Dahl.

Att börja stapla hockeytrunkar med skridskor och klubbor på väskhyllor eller i mittgången var av säkerhetsskäl heller inte aktuellt, säger hon.

– Vi har speciella utrymmen för gods men på den här bussen fanns det redan så mycket gods att pojkarnas utrustning inte fick plats. Därför hänvisades de till nästa buss, säger Dahl.

Mer läsning

Annons