Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeysatsning ska hindra flytt till Gävle

/
  • SATSNING PÅ IDROTT. ”Det är svettigt och jobbigt, men det är ändå det bästa som finns – det går inte att förklara varför”, säger Daniel Svedin om varför han spelar hockey. Både han och lagkamraten William Mäenpää har nappat på Petreskolans nya hockeyinriktning. Här tillsammans med idrotsläraren och A-lagsspelaren Mathias Strand.

En ny hockeyinriktning på Petreskolan har fått flera föräldrar att låta sina barn gå kvar i Hofors istället för att flytta till Gävle.
– Många vill gå på Prolympia för att få idrottstid. Det här är ett sätt att locka kvar dem, säger Tony Haga som är tränare i Hofors hockeyklubb och har tagit initiativ till satsningen.

Annons

De som började sexan på Petreskolan i höstas har kunnat välja hockey som elevens val. Den nya idrottsinriktningen är en medveten satsning för att behålla elever i kommunen. Många skulle annars ha flyttat till friskolan Prolympia i Gävle.

Vill hindra flytt

Gävleskolan har en idrottsprofil som lockat särskilt många bland de som nu börjat sexan eftersom en stor andel spelar ishockey. Därför tog tränaren Tony Haga initiativet till den nya inriktningen och 18 killar och en tjej har nappat.

– Vi lär försöka behålla barnen i kommunen, säger Haga som tar ledigt från jobbet på Ovako för att jobba ideellt med skolbarnen en timme i veckan.

– Jag vill att barnen ska få förutsättning att göra vad de vill. Jag har min son i det här laget och har därför följt dem under fyra år, det är nästan ingen som slutat och det är så kul att se hur glada de är åt sin träning, säger han.

Förebild på plats

Med på isen är också idrottsläraren Mathias Strand som själv spelar i Hofors A-lag.

– Han fungerar ju som en förebild för många av eleverna, så det är toppen att vi kan samarbeta, säger Tony Haga.

William Mäenpää och Daniel Svedin är två av eleverna som valt hockeyinriktningen. De var båda på väg att flytta in till Prolympia i Gävle, men är nu glada att kunna stanna kvar i Hofors.

Slipper åka tåg

– Nu har vi bara en halvtimme mindre is här och då slipper vi åka tåg med truckarna. Det är skönt, säger Daniel.

– Det enda är att de i Gävle har hockeyproffset Ove Molin som tränare, säger William, men tillägger snabbt.

– Men vi har det nog ändå bättre här.

Mer läsning

Annons