Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors har bästa företagsklimatet i Gästrikland

/
  • Företagare, politiker och tjänstemän samlades intill Entré Hofors lokaler för att ta del av resultatet av Svenskt Näringslivs senaste rankning av företagsklimatet. Det var nöjda miner.
  • Lotta Petterson, regionchef för Svenskt Näringsliv, är nöjd med förbättringarna av företagsklimatet i Hofors.

Hofors är en av de tio kommuner som klättrat flest steg i Svenskt Näringslivs senaste rankning av det lokala företagsklimatet.
– Ni har gjort ett fantastiskt jobb, sa Lotta Petterson, regionchef i Svenskt Näringsliv, när hon presenterade resultatet vid en träff i Hofors på tisdagsmorgonen.

Annons

Hofors klättrade 67 placeringar, till plats 214.

Det betyder att kommunen, med det här sättet att mäta, har bästa företagsklimatet i Gästrikland.

– Företagen tillsammans med Entré Hofors, som sköter näringslivsfrågorna i kommunen, politiker och tjänstemän har börjat lyssna på varandra mer och föra en dialog. Det tror jag har oerhört stor betydelse, säger Lotta Petterson.

Vilken betydelse har det att man klättrar i rankningen?

– Då vet företagare att här i Hofors finns bra klimat för att starta, driva och utveckla företag.

Efter Hofors kommer Sandviken på plats 223, som klättrat 45 placeringar, Gävle som tappat fyra placeringar till 239:e plats och Ockelbo som tappat 57 placeringar till plats 274.

I hela landet svarade 31 400 företagare på enkäten från Svenskt Näringsliv. I Hofors fick 150 företagare enkäten och cirka 80 av dem svarade.

Dessutom tillfrågades 18 politiker i kommunen.

Både företagare och politiker tycker att företagsklimatet i Hofors är "godtagbart", enligt näringslivsorganisationens bedömning av svaren. När kommunerna rangordnas väger man också in strukturella förutsättningar för företagande, som kommunalskatt och hur stor del av verksamheten som kommunerna lägger ut på entreprenad.

Bara en av länets nio kommuner – Ovanåker – hamnar bland de 200 bästa.

Lotta Petterson tror att det finns mycket som kan bli bättre, inte minst hanteringen av upphandlingar.

Hur gör man det?

– Det handlar också om dialog. Här behöver inköpsorganet Inköp Gävleborg öppna för mer dialog med företagen i länet. Börjar man titta på arbetet före och utvärderingar efter upphandlingar, då tror jag det blir bättre, säger hon.

Anne Persson driver en närbutik på orten. Hon tycker att det är "gott att leva i Hofors".

– Det är myndighetsbiten som är svår och jobbig för en småföretagare när man är ensam om allting. Det är pålagor, kontroller och allting man måste hålla reda på för att hålla sig på rätt sida om strecket. Det är jobbigt.

Hon vill gärna också ha snabbare beslut.

– Det är lite tungrott och tar lite väl lång tid ibland, tycker Anne Persson.

Företagarna har fått svar på bland annat var de tycker om kommunens service och hur lagar och regler tillämpas. För Hofors del märks att servicen blivit upplevs som betydligt bättre liksom kommunens kompetens och politikers attityder till företagande.

Läs också:

http://www.arbetarbladet.se/opinion/debatt/svenskt-naringsliv-svartmalar-naringslivsklimatet

Mer läsning