Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors har förlorat 45 miljoner på felaktig redovisning

I många år har Hofors kommun felaktigt betalat mångmiljonbelopp till utjämningssystemet. Anledningen är kostnader - framför allt inom LSS som inte har redovisats rätt.
– Hofors har i onödan betalt 45 miljoner kronor, säger socialchefen Jan Bornestig.

Annons

Det var förra året som socialtjänsten påbörjade arbetet med att se över redovisningen, framför allt inom LSS och missen upptäcktes.

– Jag reagerade på att vi betalade till systemet och ganska mycket dessutom, säger Jan Bornestig.

Skatteutjämningen fungerar så att kommuner med låga kostnader stoppar in pengar, medan kommuner med höga kostnader plockar ut pengar ur en gemensam kassa.

För Hofors har en stor del handlar om personalkostnader som inte redovisats korrekt. Bland annat har semesterlöneskulder och pension inte belastat respektive verksamhet.

– Ju mer du tar upp som kostnader, ju bättre är det. Så det sista finliret vi gör nu kanske kan göra att vi får ersättning istället, säger Bornestig.

Tillrättaläggandet har bara i år förbättrat socialnämndens resultat med sex miljoner kronor. Annars hade årets underskott legat på 23 miljoner minus istället för 17 miljoner kronor. Sammanlagt har kommunen alltså förlorat 45 miljoner kronor de senaste åren.

– Nu har vi rättat till de felaktigheter som varit och riktar blicken framåt. Men det är klart det är mycket pengar vi har tappat och det är ju trist, säger Bornestig.

Mer läsning

Annons