Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors kommun kännersig orättvist kritiserad

Socialstyrelsen verkar ha hakat upp sig på Hofors.
Det menar socialnämndens ordförande Kenneth Axling (S) efter myndighetens upprepade kritik mot hemmen för ensamkommande flyktingbarn.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går är det inte första gången som Socialstyrelsen har synpunkter på hvb-hemmen för ensamkommande flyktingbarn i Hofors.

Kritik som återkommer efter varje inspektion är att ungdomarna inte själva fått välja var de vill bo.

Men Hofors kommun tycker att man hamnar i kläm mellan Socialstyrelsens hänvisning till den valfrihet som socialtjänstlagen kräver och Migrationsverkets strikta utplaceringar av ungdomarna – något man tog upp med socialdemokratiska riksdagspolitiker så sent som i höstas.

– Vi är inte en del i placeringsprocessen, säger Kenneth Axling.

Att Socialstyrelsen på nytt slår ner på Hofors kommun för detta väcker därför irritation.

Särskilt som, enligt kommunens egen uppfattning, inga andra kommuner som tar emot ensamkommande flyktingbarn fått liknande påpekanden från myndigheten.

– När vi varit i kontakt med Migrationsverket om Socialstyrelsens krav kände de inte till att de klagats på någon annan kommun. Andra kommuner som vi pratat med har inte fått tillsägelse att erbjuda valfrihet, berättar Kenneth Axling.

Han tycker att Socialstyrelsens agerande gentemot Hofors känns märkligt.

– Jag får känslan att de gör tätare inspektioner hos oss och att de slår ner på saker här som de låter passera i andra kommuner.

– Likadant är det med halalslaktat kött. Det har jag inte hört att de kräver på fler ställen.

Men att Hofors skulle dra ner på eller till och med helt upphöra med att ta emot ensamkommande flyktingbarn är inte aktuellt.

– Inte i dagsläget. Vi tycker att vi har en bra verksamhet och ser att ungdomarna finner sig tillrätta. Visst missnöje finns, men så är det ju alltid, säger Kenneth Axling.

Arbetarbladet försökte under gårdagen utan resultat få tag på flera representanter från Socialstyrelsen för statistik och kommentarer.

Mer läsning

Annons