Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors nekar Erik Eriksson frukost på Hantverkarn

/
  • Nekas frukost. Erik Eriksson fick efter en utdragen kamp mot Hofors rätt att äta lunch på Hantverkarn. Men när han ansökte om att få äta frukost på det särskilda boendet avslog kommunen hans ansökan på nytt. Ärendet ligger nu hos länsrätten.

Erik Eriksson fick efter en segsliten kamp äta lunch på det särskilda boendet Hantverkarn i Hofors. Men när han ansökte om att få äta frukost på det särskilda boendet avslog Hofors kommun hans ansökan.

Annons

Ärendet ligger nu hos länsrätten.

– Det är jättebra att jag får äta lunch på Hantverkarn, men jag fick kämpa för det, säger Erik Eriksson.

Fram till i mars 2005 fick han äta frukost och lunch på Hantverkarn och på eftermiddagen kunde han komma och dricka kaffe. Men servicen drogs in när socialkontoret ändrade sina rutiner och införde en snävare tolkning av socialtjänstlagen. Nu hade han inte rätt att äta vare sig frukost eller lunch på Hantverkarn. Erik Erikssons eftermiddagskaffe drogs också in.

Efter en långdragen kamp fick Erik Eriksson rätt att äta lunch på Hantverkarn. Sedan den 19 oktober i fjol går han dagligen till Hantverkarn för att äta ett lagat mål mat. Kommunen hade ändrat sig och fattade ett nytt beslut i hans ärende. Då hade det gamla beslutet valsat runt hos kommunen och länsrätten i flera månader.

Nu vill han gärna äta frukost på Hantverkarn också.

– Men min ansökan har avslagits och jag har inte fått någon förklaring till varför, säger han.

Istället blev han erbjuden hjälp av hemtjänsten om morgnarna. Personalen skulle hjälpa honom med att laga frukost och diska.

– Men jag avsade mig den hjälpen. Nu har socialnämnden ett underskott på flera miljoner och ändå skulle någon komma till mig när det bara tar en och en halv minut att gå till matsalen på Hantverkarn. Jag kan inte förstå hur de behandlar människor så här. Hofors kommun känns så innesluten och stängd, säger han

För att bli beviljad frukost på Hantverkarn ska man bo på det särskilda boendet, säger socialchef Gun-Britt Groph

– Ja, då ingår både frukost och lunch, säger hon.

De senaste åren har Erik Erikssons syn hastigt försämrats. Han har läst tidningen i 60 år, men det går bara med hjälp av ett förstoringsglas i dag.

– Min syn var skälet till att jag fick rätt att äta lunch på Hantverkarn, men jag förstår inte varför det ska vara så svårt att låta mig äta frukost också. Jag har ätit grötfrukost hela mitt liv, men nu sitter jag med några limpskivor och ett glas mjölk på morgnarna, säger han.

Men du tackade nej till den hjälp kommunen erbjöd dig. Varför gjorde du det?

– Jag vill äta i lugn och ro, och vill inte ha någon springande här då och disken skulle de hand om först på eftermiddagarna, säger Erik Eriksson.

 

Mer läsning

Annons