Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors politiker välkomnar flyktingbarn

/

Samtliga politiker i kommunstyrelsen står bakom socialchefens initiativ att ta emot 30 ensamkommande flyktingbarn.

De första ungdomarna ska komma till kommunen redan i maj nästa år.

– Vi ska se till att göra det med kvalité, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S).

Annons

Planen är att majoriteten av flyktingbarnen ska placeras i Torsåkers bygdegård. Övriga ska bo i ett före detta gruppboende på Rönningen och några få på Hantverkan. Det innebär att lokaler som annars riskerar att stå tomma får en hyresgäst. Dessutom kommer mottagandet av barnen att leda till ungefär 25 nyanställningar.

– Det är alltid positivt med arbetstillfällen, oavsett om personalen kommer från Hofors eller grannkommunerna så är det bra, regionen tjänar på det, säger Marie-Louise Dangardt.

Politikerna i kommunstyrelsen var eniga om att det är positivt för kommunen att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Men när frågan var på agendan för bara några år sedan röstade politikerna ner Folkpartiets förslag om att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Upplägget då var ett helt annat. Vi skulle ta emot dem för att sedan utlokalisera dem till en annan kommun. Med nya socialchefen kommer nya möjligheter. Det här blir helt annorlunda och jättebra, säger Dangardt.

Skillnaden är att kommunen enligt det nya upplägget ska ta hand om mottagandet i egen regi. Och kostanden kommer helt att täckas av statliga medel.

– Det här är den enda verksamheten som jag känner till där statens pengar faktisk räcker till, säger Dangardt.

Mer läsning

Annons